Alegeri legislative partiale în Liban

Apropo.ro / 03.08.2007, 23:45
Alegeri legislative partiale în Liban
Majoritatea si opozitia din Liban, angajate într-o lupta pentru putere de noua luni, se confrunta duminica în cadrul alegerilor legislative partiale, considerate drept un test pentru comunitatea crestina divizata, înaintea scrutinului prezidential, relateaza AFP. Cursa electorala se

Majoritatea si opozitia din Liban, angajate într-o lupta pentru putere de noua luni, se confrunta duminica în cadrul alegerilor legislative partiale, considerate drept un test pentru comunitatea crestina divizata, înaintea scrutinului prezidential, relateaza AFP.

Cursa electorala se organizeaza pentru doua mandate, pentru a înlocui doi deputati ai majoritatii antisiriene, Pierre Gemayel si Walid Eido, ucisi în atentate imputate Siriei, aliata a opozitiei libaneze.

Mandatul lui Walid Eido, deputat sunnit asasinat într-un atentat cu masina-capcana la Beirut, la 13 iunie, ar trebui sa revina candidatului majoritatii. În circumscriptia crestina Metn, situata la nord-est de Beirut, campania pentru mandatul lui Pierre Gemayel a declansat însa o lupta între crestini, divizati între majoritate si opozitie, de la începutul crizei care a izbucnit în noiembrie 2006, prin demisia a sase ministri prosirieni.

În aceste alegeri se confrunta Camille Khoury, sustinut de Michel Aoun, liderul opozitiei crestine si pretendent declarat la postul de presedinte, si fostul presedinte Amine Gemayel, un lider al majoritatii, candidat pentru mandatul fiului sau Pierre, ucis la 21 noiembrie 2006, în apropiere de Beirut.

Observatorii subliniaza ca aceste alegeri vor fi un indicator al tendintei din rândul comunitatii crestine, la mai putin de doua luni pâna la alegerile prezidentiale, seful statului fiind, prin traditie, din cadrul comunitatii maronite, cea mai puternica biserica crestina din Liban.

Parlamentul trebuie sa desemenze, în perioada 25 septembrie-25 noiembrie, un succesor pentru actualul sef al statului, prosirianul Emile Lahoud, însa blocajul din institutii lasa sa se întrevada un esec al acestui scrutin.

Mediafax