Alegerile s-au terminat, incepe paruiala

De: Marian Andrei / 17.06.2008, 11:31
Orban se contreaza cu Tariceanu, Basescu critica alegerea candidatilor pentru Bucuresti, Iliescu isi freaca mainile de bucurie - sunt reactiile de dupa alegerile pentru Primaria Capitalei. Cine crezi tu ca castigat de fapt?

Startul a fost dat de PNL, al carui presedinte, Calin Popescu Tariceanu, a cerut ca membrii conducerilor filialelor care au obtinut sub 15% la votul pentru Consiliile Judetene sa-si depuna mandatul. Ludovic Orban, seful organizatiei Bucuresti, a reactionat si a spus ca nu poate accepta sa-si dea demisia de la conducerea organizatiei Bucuresti deoarece nu se considera responsabil de scorul inregistrat in alegeri.

"Bai, eu sunt Ludovic Orban, nu sunt presedintele de la Harghita sau Covasna. Nimeni in media si perceptia publica nu considera rezulatul obtinut de PNL in Bucuresti un esec sau o infrangere. (…) Arata-mi un ziar unde scrie asta sau un comentator politic. Perceptia de ansmblu e o perceptie foarte buna", ar fi spus Orban.

El i-a zis lui Tariceanu, cu care a purtat o discutie aprinsa, ca "samanta pe care a aruncat-o la Bucuresti, la aceste alegeri, va rodi". "PNL nu s-a prezentat niciodata la Primaria Generala pe propriile picioare, intodeauna a fost in aliante, fie in conventii. Votul in Bucuresti nu este legat doar de perceptia asupra candidatului, ci de perceptia, pe ansamblu, asupra PNL si a liderilor sai", li s-a adresat Orban colegilor sai.

“Bucurestenii au votat emotional”

La aflarea rezultatelor din Capitala, liderul oficial al PDL, Emil Boc, a justificat infrangerea acuzandu-i pe bucuresteni ca au votat emotional si nu au fost in stare sa-si priceapa interesul acordand increderea lor doctorului Oprescu, „fiu de general de securitate”, „falsificator de acte de studii”, un chirurg „mai patetic decat Ciomu”, „marioneta lui Iliescu”, care a fost sustinut de clica celor "322" si de televiziunile lor.

Presedintele Basescu s-a aratat nemultumit de strategia adoptata de catre democrat-liberali in Bucuresti, el spunandu-le liderilor PDL ca unii dintre candidatii partidului la primariile anumitor sectoare s-au dovedit a fi alegeri "neinspirate", ceea ce a dus la orientarea electoratului catre adversari si la pierderea unor voturi importante pentru Vasile Blaga.

Traian Basescu si liderii PDL i-au cerut lui Vasile Blaga sa nu ia decizia "emotionala si pripita" a demisiei din functia de presedinte al filialei Bucuresti, asa cum isi exprimase intentia secretarul general al democrat-liberalilor, pentru ca aceasta (demisia) va slabi forta filialei Bucuresti, pentru ca nu exista un inlocuitor pe masura sa, care sa aiba aceeasi autoritate in randul democrat-liberalilor.

„Proiectul marelui partid prezidential a esuat”

Duminica seara, toti liderii PSD au afisat zambete. Unii, ca Ion Iliescu, nedisimulat, au zambit cu satisfactie ca Oprescu a castigat, altii ca Blaga a pierdut.

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ca PSD este castigatorul alegerilor locale, iar rezultatul scrutinului este o zdrobitoare infrangere pentru presedintele Traian Basescu si reprezinta esecul proiectului marelui partid prezidential.

Mircea Geoana l-a felicitat si pe Sorin Oprescu, despre care a spus ca va fi un independent de stanga la Primaria Capitalei.

Dar toate acestea se intamplau duminica seara. Cu o saptamana inainte, Mircea Geoana ar fi propus sa se trimita o circulara prin care presedintii de organizatii sa fie incurajati sa-l promoveze pe Diaconescu, ca singur candidat pentru Capitala al partidului. "In traducere mai cinica: de acum inainte pana la sfarsitul campaniei nici sa nu-i mai pomeniti numele lui Oprescu", explica un pesedist resorturile deciziei.

Aceasta ca urmare a declaratiei lui Victor Ponta conform careia nu este exclus ca Oprescu sa fie desemnat candidatul partidului pentru prezidentiale, si a jocurilor de culise din PSD care, se zice, au ca scop schimbarea „cartii de vizita” a lui Ion Iliescu din onorific in executiv.

Ai imaginat vreun scenariu mai deosebit pentru ceea ce se va intampla in continuare? Fa-l public pe Apropo.ro!