Alergatul în grup, mai sanatos

Apropo.ro / 15.03.2006, 16:54
Alergatul în grup, mai sanatos
Alergatul împreuna cu alte persoane ar putea fi mai benefic pentru creier, decât aceeași activitate realizata solitar, susține o echipa de oameni de știința, relateaza BBC News Online. O echipa de cercetatori de la Universitatea Princeton, din Statele Unite,

Alergatul împreuna cu alte persoane ar putea fi mai benefic pentru creier, decât aceeași activitate realizata solitar, susține o echipa de oameni de știința, relateaza BBC News Online.

O echipa de cercetatori de la Universitatea Princeton, din Statele Unite, susține ca exercițiile fizice în grup sunt mai benefice pentru minte.

Membrii echipei sugereaza ca interacțiunea sociala poate contracara efectele negative pe care exercițiile fizice le pot avea asupra activitații cerebrale. Alergatul crește nivelul de corticosteron, un hormon care poate reduce formarea celulelor nervoase, proces cunoscut sub denumirea de neurogeneza. Dar aceeași activitate stimuleaza orientarea spațiala și comunicarea între neuroni.

Studiul a monitorizat efectele alergarii pe grupuri de șobolani de laborator, puși sa alerge în grupuri sau singuri. Alergarea stimula neurogeneza doar când șobolanii efectuau activitatea în grup. Deși hormonul care inhiba acest proces a crescut atât la animalele care fugeau singure cât și la cele care faceau acest lucru în grupuri, numai prima categorie este vulnerabila la efectele negative ale hormonului.

„În absența interacțiunii sociale, o activitate benefica, în mod normal, poate avea efecte negative asupra creierului”, a declarat doctorul Elizabeth Gould, coordonatoarea studiului.

Mediafax