ALERTĂ‚: Dioxidul de carbon din atmosferă a atins cel mai ridicat nivel

De: Mihaela Enache / 15.05.2013, 10:00
ALERTĂ‚: Dioxidul de carbon din atmosferă a atins cel mai ridicat nivel
Pentru prima dată în istoria omenirii, concentrația de dioxid de carbon (CO2) din atmosferă la nivel mondial a trecut nivelul de reper de 400 de părți per milion (ppm).

Două stații de monitorizare a CO2 ridicate pe vulcanii din Hawaii, Mauna Loa, aflate sub îngrijirea US National Oceanic And Atmospheric Administration și Institutul de Oceanografie Scripps, oferă măsurările de referință la nivel mondial. Datele publicate în ultimele zile arată că valoarea zilnică a trecut 400ppm, pentru prima dată în cei 50 de ani de înregistrare.

Analiza aerului fosil prins în gheața veche și alte date au indicat că acest nivel nu a mai fost întâlnit pe pământ timp de 3-5 milioane de ani, din perioada pliocen.

La acea vreme, temperaturile globale medii erau cu 3-4 grade Celsius mai mari și până la 8 grade Celsius mai cald la poli.

În acele timpuri recifurile de corali au suferit o extincție majoră în timp ce la marginea de nord a Oceanului Arctic au crescut păduri, o regiune care în prezent este tundră pustie. De asemenea, Arcticul era fără gheață, savana răspândită în deșertul Sahara și nivelul mării cu până la 40 de metri mai mare.

Aceste condiții ar putea reveni în timp pe Pământ, cu consecințe reale pentru civilizație, cu excepția cazului în care emisiile de gaze rezultate din urma arderii cărbunilor, gazului și petrolului sunt încetinite rapid.

Dar, în ciuda avertismentelor oamenilor de știință și recesiunii economice majore, emisiile globale de CO2 au continuat să crească necontrolat.

Profesorul Ralph Keeling, care supraveghează măsurătorile pe Mauna Loa, care au fost începute de tatăl tău în 1958, a declarat că nivelul de reper este simbolic, e ca atunci când împlinești 50 de ani: este un apel de trezire la ceea ce s-a construit în fața oamenilor de-a lungul timpului.