Alerta in Europa: Soarele ameninta sa ne prajeasca!

Apropo.ro / 02.07.2009, 12:52
Alerta in Europa: Soarele ameninta sa ne prajeasca!
In aceasta vara riscam sa ne prajim sub soare, daca nu respectam intervalul recomandat de stat pe plaja.

De saptamani intregi este alerta in Europa! In aceasta vara riscam sa ne prajim sub soare, daca nu respectam intervalul recomandat de stat pe plaja.

In urma cu doua saptamani s-a masurat concentratia de UVB deasupra Ungariei si Poloniei si s-a inregistrat valoarea de 9,4, pe o scala de la 1 la 10, unde 10 este maxim. Potrivit specialistilor, razele ultraviolete au depasit de aproape zece ori valoarea suportata de piele si, in ciuda riscurilor, nimeni nu se inghesuie sa dea avertismente. 

Zece minute sub soare, in intervalul de maxima expunere, intre 11:30 si 16:00, pot transforma orice alunita intr-o formatiune maligna.

Veti spune "asta ne mai lipsea, dupa gripa porcina si criza economica", insa cu soarele secolului nostru nu e de glumit! Doctorul dermatolog Monica Capalna se arata ingrijorata de numarul din ce in ce mai mare al bolnavilor care se prezinta la consultatie cu arsuri solare.

"La noi e liniste pentru ca in Romania nu se masoara oficial UVB", a declarat Monica Capalna, pentru publicatia mureseana punctul.ro.

Doctorul dermatolog ii sfatuieste pe parinti sa nu isi expuna copii la soare decat in intervalul mentionat si sa le aplice creme de protectie.

Dupa arsuri, este esentiala hidratarea, dusurile cu apa rece, iar pacientul trebuie sa se prezinte la medic, mai ales daca prezinta greata sau varsaturi.

Alerta va fi valabila toata vara, iar repercusiunile depind doar de noi!

Â