Alexandra şi Andrea Botez, reginele şahului de pe Twitch

De: Andra Voiculescu / 12.12.2020, 09:00
Alexandra şi Andrea Botez, reginele şahului de pe Twitch

Alexandra şi Andrea Botez, fiicele unor imigranţi români, în vârstă de 25 şi respectiv 18 ani, sunt populare pe platforma de jocuri online Twitch, unde au peste 460.000 de urmăritori şi transmit live meciuri de şah.

Despre Alexandra Botez, absolventă a Universităţii Stanford, unde a fost prima femeie preşedintă a Clubului de şah, a scris luna aceasta şi publicaţia NEW YORK POST, comparând succesul său cu cel al serialului “The Queen’s Gambit,” de pe Netflix.

Alexandra este fiica unor imigranţi români care au fugit în timpul comunismului şi au solicitat azil politic în SUA. Familia s-a mutat la Vancouver, BC, Canada, iar tatăl ei, inginer, a început să o înveţe pe Alexandra să joace şah la vârsta de 6 ani. Până la vârsta de 15 ani, ea câştigase turneul naţional de fete din SUA.

După ce familia s-a mutat în Texas, a câştigat campionatul naţional de fete din SUA la vârsta de 15 ani.

De asemenea, a co-fondat CrowdAmp, o companie de social media care şi-a încetat între timp operaţiunile, care a folosit inteligenţa artificială pentru o comunicare mai personalizată.

A început să transmită meciuri de şah pe Twitch în 2019, când startup-up ei şi-a încetat activitatea.

S-a mutat în East Village în septembrie 2019 şi s-a dedicat streamingului şi producţiei de conţinut pentru chess.com.

Apoi a venit criza COVID.

Pe lângă jocurile live, ea postează şi conţinut personal cu sora ei, Andrea, care are 18  ani şi care este ea însăşi un jucător talentat, cu competiţii naţionale şi câteva premii în bani câştigate. Alexandra are peste 210.000 de urmăritori pe Instagram, iar Andrea are peste 110.000, în timp ce canalul lor de YouTube, BotezLive, are aproape 200.000 de abonaţi.

La sfârşitul lunii noiembrie, Alexandra şi sora ei au fost intervievate de BBC Radio 1 despre cum este comunitatea de şah online şi cât de realistă este drama Netflix The Queen’s Gambit.

Pe măsură ce şahul a crescut în popularitate pe Twitch, tot aşa a crescut şi canalul BotezLive al surorilor Alexandra şi Andrea Botez. Dacă în ianuarie aveau 61.000 de fani pe Twitch, pe măsură ce pandemia a obligat oamenii să stea în case, fără prea multe competiţii pe care să le poată urmări, numărul de următitori ai canalului lor a explodat în ultimele luni, depăşind 450.000 de followers.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alexandra Botez (@missbotez)

Sursa foto: Instagram