Alexandra şi Diana – Feţe noi la Ştirile PRO TV

Apropo.ro / 07.01.2013, 10:42
Alexandra şi Diana – Feţe noi la Ştirile PRO TV
Sunt tinere, frumoase şi au toate şansele să vă cucerească. Au început deja! Alexandra Stoian şi Diana Enache prezintă din 4 ianuarie Ştirile de la ora 13.00, la PRO TV. Cum au primit provocarea şi cum s–au pregătit pentru marea întâlnire cu telespectatorii ProTV, aflaţi chiar de la ele!

Alexandra Stoian, de la ProTV Iaşi, la Bucureşti

Alexandra, ai început cu ProTV Iaşi şi ai ajuns în Bucureşti. Cum vezi tu această mişcare?
Am început cu PRO Tv Iaşi, unde am lucrat cu o echipă unită, care a avut disponibilitatea să îmi sară în ajutor de fiecare dată când le-am solicitat acest lucru, m-am ataşat repede de ei şi am colaborat foarte bine. Am ajuns după o perioadă destul de scurtă în Bucureşti şi la fel de rapid a trebuit să mă obişnuiesc cu ritmul alert în care se fac lucrurile pe teren şi în redacţie şi să asimilez repede, foarte multe informaţii, contacte, surse, să mă mişc rapid şi să fac lucrurile cât mai bine. Am avut norocul să fiu într-un colectiv foarte pregătit, care mi-a arătat cum să îmi simplific munca de pe teren şi care mi-a arătat încă de la început că sunt deschişi să facem o echipă cât mai bună. Propunerea de a prezenta Ştirile de la ora 13 m-a bucurat şi mi-a dat încredere în mine, a venit după o perioadă foarte plină din punct de vedere profesional, în care simţeam nevoia de un feedback, iar răspunsul pe care l-am primit a fost mai mult decât un cadou de Crăciun.

O să fii colegă cu Diana Enache. Vă ştiaţi dinainte?
Nu ne ştiam dinainte, am cunoscut-o pe Diana după ce a venit în echipa Pro şi am comunicat bine încă de la început, fiind amândouă nou venite în redacţie, a venit să mă întrebe cum m-am acomodat. Am simţit-o deschisă, energică, o jurnalistă experimentată, ceea ce nu poate decât să mă bucure.

De cât timp eşti jurnalistă? Ai avut parte şi de incidente neplăcute, de bâlbe, în faţa camerei de luat vederi?
Nu prea am avut parte de incidente. Când lucrăm la televiziunea locală din Iaşi, printre primele mele live-uri am „experimentat” o eroare tehnică, să-i zicem. Nu auzeam emisia şi am intrat în live fără să ştiu, în timp ce repetam în faţa camerei. Însă am avut noroc că am început să vorbesc chiar atunci când trebuia, cu o foarte mică întârziere, am dat toate detaliile şi nu s-a observat. Şi-au dat seama doar colegii din emisie pentru că vorbeam mai încet şi au realizat că pierdusem coordonarea cu ei sau că, de fapt, nu mă sunaseră, însă i-am iertat repede. De bâlbe nu am avut şi sper să nu am parte.

Care este modelul pe care îl urmezi în meseria ta? Ai vreo vedetă preferată, prezentatoare de ştiri?
Am în jurul meu multe modele de succes profesional şi personalităţi puternice, Andreea Esca, Amalia Enache şi lista continuă. Îmi apreciez colegele şi, fiind la început, învăţ multe de la ele şi încerc să urmez pregătirea profesională.

Adică te bate gândul să prezinţi, mai târziu, şi o emisiune? Ce domeniu te atrage: politica, divertismentul? Ce ţi-ar plăcea să faci pe mai departe?
Îmi doresc să avansez pe plan profesional, desigur, pe ceea ce mi se potriveşte. La pupitrul ştirilor sunt mereu la curent cu tot ce se întâmplă în jurul meu, sunt informată şi pot informa, din toate domeniile, aspect ce mă ajută să fiu pregătită pentru orice situaţie. În viaţa ai nevoie şi de divertisment, ca să faci faţă zilelor pline, să te destinzi şi să ai parte de trăiri diverse, cum ar fi experienţa unei emisiuni, eu, una, aşa funcţionez. Sunt într-o echipă de oameni profesionişti, care m-au format şi mă cunosc şi sunt sigură că dacă ar apărea ceva nou, diferit, am lua cea mai bună decizie împreună.
Este un job pe care îl fac pentru că îmi place, am parte de situaţii inedite, fie că sunt vesele sau triste, cunosc oameni interesanţi, lucrez într-o atmosferă diferită faţă de rutina zilnică din alte domenii. Da, te loveşti de anumite aspecte mai neplăcute pe teren, când nu îţi răspunde la telefon persoana de la care ai nevoie de informaţii, când îţi îngheaţă mâna pe microfon, munceşti de dimineaţă până seara de nu realizezi când a trecut ziua şi trebuie să înceapă Ştirile de la ora 19, nu contează că e Crăciun sau Paşte, weekend sau timpul tău liber. Însă când totul iese cum trebuie şi când familia şi cei de lângă tine înţeleg toate aceste aspecte, satisfacţiile de care te bucuri împreună cu ei sunt mult mai mari decât în orice alt job.

Ce ţi se pare cel mai greu în televiziune?
Sunt în domeniu de 4 ani, am început la o televiziune locală în Iaşi, unde am făcut teren, am intrat în direct, am lucrat şi în montaj, de unde fugeam să prezint jurnalul de la ora 17 şi mă întorceam să montez ştirile din sport. Iar într-o zi am primit un telefon de la producătorul staţiei locale ProTv Iaşi şi am fost întrebată dacă pot să vin să dau o probă şi să discutăm. Am fost chemată apoi la Bucureşti, iar după un interviu, directorul de ştiri a ieşit din birou şi a zis: ea este noua voastră colegă. A urmat o perioadă de training şi cea în care am fost corespondent şi am prezentat ştirile locale în cadrul Ştirilor ProTv de la ora 17, timp în care am asimilat munca pe teren, live-urile cu zâmbetul pe buze după o zi plină prin soare, sau la prima oră a dimineţii şi experienţa prezentării ştirilor pe un post naţional. A fost o modelare a personalităţii mele şi a profesiei de jurnalist.

Ai un iubit, eşti căsătorită?
Da, sunt cu prietenul meu Daniel, de 4 ani. Avem o relaţie în care ne completăm unul pe celălalt, este un scorpion atent, foarte serios, inteligent, cu ţeluri mari şi care pregăteşte surprize gândite până la ultimul detaliu pentru că ştie că mă bucur de detaliile care fac diferenţa. Am găsit toate astea la el, plus că în multe aspecte gândim amândoi în aceeaşi direcţie.

Cum ai petrecut de Revelion şi ce destinaţie de vacanţă ai avut în această iarnă? Sau unde îţi doreşti să mergi să te relaxezi?
De Revelion am fost în Istanbul, cu mai mulţi prieteni pe care nu îi văzusem de mult. Voiam o destinaţie de Revelion cu atmosfera, cu lume veselă, primitoare, locuri de vizitat dar şi restaurante bune şi cafenele în care să bei un ceai şi să te bucuri că eşti liber. Ca destinaţie de relaxare, îmi doresc să văd cândva Australia, să îmi încarc bateriile pe plajă şi să simt atmosfera oraşelor.

Alexandra Stoian a prezentat de la Iaşi evenimentele din zona Moldovei. A lucrat mai întâi la postul TeleM, apoi câteva luni la ProTV Iaşi, după care a făcut „saltul” la Bucureşti, unde, începând cu 4 ianuarie prezintă Ştirile de la ora 13.00, la Pro TV.

Diana Enache a spus „Da” ProTV

Diana, când şi cum ai primit propunerea de a lucra la Pro TV?
Am primit un telefon toamna trecută. Răspunsul meu a venit prompt: da, vreau la ProTv.

Prezinţi Ştirile de la ora 13.00. Cum te-ai acomodat cu nouă echipă şi de la cine ai avut cel mai mult de învăţat până acum?
Un număr despre care credeam că îmi aduce ghinion. Sorţii s-au întors acum. Descopăr o echipă minunată şi bine închegată. Fiecare dintre noii colegi are ceva de dăruit, iar eu primesc, cu deschidere, orice mă ajută să înţeleg şi mai bine sistemul „Gândeşte liber”.

De cât timp lucrezi ca jurnalist?
De aproximativ 10 ani.

Ce aşteptări ai pe viitor de la tine, ca om de televiziune? Ţi-ar plăcea să moderezi o nouă emisiune?
Să moderezi o emisiune este ca şi cum ai pune în scena o piesă de teatru. Eşti, în acelaşi timp, regizor, actor şi public. Nu-i uşor să-ţi asumi fiecare rol în parte şi să reuşeşti să pui lumina unde trebuie de fiecare dată. Mie îmi place, însă, provocarea asta şi aş primi-o, cu bucurie, oricând. Simt că am ceva de spus în acest sens.

Care este prezentatoarea ta de ştiri preferată?
Christiane Amanpour. O jurnalistă remarcabilă, dincolo de carisma de pe ecran.

Eşti singură acum sau implicată într-o relaţie?
Trăiesc o poveste frumoasă.

Înainte de a veni în trustul Pro, Diana Enache a lucrat, din anul 2006, la Realitatea Tv. A fost prima dată reporter matinal, unde avea şi propria rubrică, „Rezervat pentru diseară.” A prezentat „Sibiu, Capitală Europeană Culturală,” iar apoi, programul „Realitatea All Inclusive.” Atunci când a plecat de la Realitatea TV, Diana Enache prezenta „Lifetime News” , între orele 14:00 – 16:00.
Dana Popa