Alexandra Tăcutu, câştigătoarea “Ie, Românie” – Oltenia

De: Cristiana Trifu / 26.03.2018, 11:11
Alexandra Tăcutu, câştigătoarea “Ie, Românie” – Oltenia
Alexandra Tăcutu (14 ani), din comuna Peştişani, judeţul Gorj, a câştigat aseară finala din Oltenia a show-ului “Ie, Românie”, prezentată de Mircea Radu, la Antena 1. Alexandra este elevă şi preţuieşte tot ceea ce înseamnă tradiţie, de la dansurile şi costumele populare la obiectele tradiţionale. Iar această pasiune este moştenită din familie. “Costumul popular este cel mai de preţ lucru al sufletului meu”, spune aceasta.

Alexandra, descoperită în Oltenia de interpreta de muzică populară Maria Cârneci, i-a impresionat cu frumuseţea şi personalitatea ei pe Nicolai Tand, Andreea Bălan şi Cosmin Seleşi, cei trei juraţi veniţi de la Bucureşti.

„Nu am cuvinte, vreau să vă mulţumesc tuturor, doamnei Maria Cârneci, juraţilor, dumneavoastră, echipei şi, nu în ultimul rând, persoanelor care m-au susţinut şi care au crezut în mine până la final”, a spus câştigătoarea “Ie, Românie” – Oltenia.
Regatul prazului şi al ceramicii de Horezu, al pâinii făcute la ţăst şi al zaibărului care o dată ce a pătat nu mai iese decât cu foarfeca, locul unde oamenii sunt sociabili, iuţi la vorbă şi superstiţioşi, a găzduit aseară, la Căminul cultural din Peştişani, judeţul Gorj, finala “Ie, Românie” – Oltenia.
După ce au cutreierat satele din inima Gorjului, în căutare de fete mândre şi de talente autentice, interpreta de muzică populară Maria Cârneci şi cântăreţul de muzică lăutărească Jean de la Craiova au reuşit să aducă la preselecţiile care s-au desfăşurat în acelaşi loc un număr record de participanţi. Iar a doua zi, în faţa celor trei juraţi, i-au prezentat pe cei mai buni dintre ei.

Aşadar, în finală, proba de Talent a fost câştigată de  Cristian Geacu şi Taraful din Tismana, instrumentişti virtuozi, care i-au impresionat cel mai mult pe oaspeţii de la Bucureşti. Cristian Geacu şi taraful său au fost premiaţi cu 1.500 de lei.
După mai multe probe pe care le-au avut de trecut, în finală – proba de talent, de dans, de defilare în costum popular, testul culinar ori proba rurală prin care au avut de demonstrat cât de îndemânatice şi rapide sunt la diverse treburi de pe lângă casă -, juriul a ales câştigătoarea, din cele şase finaliste venite din comunele Runcu, Tismana şi Peştişani.
Alexandra Maria Tăcutu, câştigătoarea “Ie, Românie” – Oltenia, din comuna Peştişani, judeţul Gorj, a primit un premiu în valoare de 5.000 de lei.