Alexandru Arşinel – După 20 de ani de căutări, alături de Regina

Apropo.ro / 27.04.2009, 00:00
Alexandru Arşinel - După 20 de ani de căutări, alături de Regina
Este bunicul Reginei în telenovela cu acelaşi nume. Îşi întîlneşte nepoata după mai bine de 20 de ani de căutări, chiar la Paris. Iar întîlnirea e trăită de ambii la intensitate maximă. Alexandru Arşinel a apărut prima oară în megasuccesul de la Acasă într-o altă locaţie superbă, Praga. “În Cehia, nu am filmat cu Diana Dumitrescu şi mă bucur enorm că ne-am văzut la Paris şi mi-a confirmat evoluţia ei profesională”, spune maestrul.

-A cîta oară aţi jucat în Paris?
De filmat, a fost prima dată, dar am jucat acolo invitat de Ambasada română cu spectacolul ”Caviar, vodka şi bye-bye” al Teatrului radiofonic, a cărui premieră a avut loc acum 10 ani. De asemenea, am mai jucat de cîteva ori cu ocazia unor turnee în Europa. Parisul este un oraş copleşitor. Ţin minte că, prin 1985-1986, cînd l-am vizitat prima dată, m-am întîlnit cu marele nostru actor Furdui. Atunci făcea greva foamei şi ameninţa ambasada că îşi dă foc dacă nu îi lasă copilul să vină la Paris. M-am întîlnit cu el la Notre-Dame, singura locaţie pe care o ştiam. Atunci a ţipat: ”Acesta este marele actor Arşinel, care mă caută pe mine! El şi securitatea…”. Cînd ne-am despărţit, m-a condus la metrou şi au trecut vreo cinci trenuri pînă am urcat, din dorinţa de a mai petrece puţin timp împreună. În cartea lui, chiar povestea că singurul care a avut curaj să îl vadă în acea perioadă a fost Alexandru Arşinel.

– Cum se comportă personajul dvs. din telenovelă în această capitală?
Personajul meu este un tip umblat în lume, are o proprietate la Paris. În acest oraş, îşi reîntîlneşte nepoata, pe care o caută de peste 20 de ani, şi fiinţa lui trăieşte momentul la intensitate maximă. La început, îşi priveşte nepoata cu neîncredere, apoi visul lui se materializează. O descoperă ca pe o fată deşteaptă, puternică, un om extrem de generos, şi îi creşte inima de fericire că nu a fost influenţată de mediul în care a crescut.

În curînd,
al treilea nepot

– Ce mai fac nepoţii dvs. din realitate?
Maria are aproape patru ani şi Adrian va împlini doi. Şi aştept cu nerăbdare mijlocul lui mai, cînd nora mea, Elena, va naşte un alt Arşinel.

– l-aţi învăţat să cînte, să danseze?
Pe nepot nu, dar Maria are un simţ ritmic extraordinar şi o bucurie de a dansa care îmi aduce aminte de soţia mea, care a fost şi a rămas o dansatoare nemaipomenită.

– Ce altceva vreţi să ştie de la dvs.?
Nu ştiu cîte am să pot să îi învăţ, dar dorinţa mea ar fi să moştenească forţa şi puterea de muncă, dragostea de a ajunge ceva în viaţă şi de a iubi ceea ce este mai important pe lumea asta – familia.

– Cînd terminaţi renovările la teatrul pe care îl conduceţi şi în ce spectacole vă vedem pe scenă?
M-am ocupat de două locaţii ale Teatrului Tănase în ultimii 7 ani. Una este Grădina Herăstrău – o grădină de vară superbă, pe care reuşim să o redăm peisajului cultural-artistic pe 9 mai. Şi am toate asigurările că pînă în toamnă ne vom întoarce în vestita Sală Savoy din Calea Victoriei 33. Pentru Grădina de vară, pregătim ”Nimic despre papagal”, iar la Savoy – spectacolul de aniversare a 30 de ani de cînd există pe scenă cuplul Stela – Arşinel. Se numeşte ”Aplauze-aplauze”, are multă comedie şi muzică.

Regina Luni – Joi, 20.30, Acasă TV