Alexandru Sipa in vizita la Brasov

Apropo.ro / 27.02.2002, 14:39
Alexandru Sipa in vizita la Brasov
Brașovul are unul dintre cele mai bune cluburi de jazz din țara. În fiecare luna membrii se întâlnesc sa discute despre muzica și sa cânte. Saptamâna trecuta a venit și cunoscutul muzicolog Alexandru Șipa, unul dintre promotorii muzicii jazz în Brașov. Primul

Brașovul are unul dintre cele mai bune cluburi de jazz din țara. În fiecare luna membrii se întâlnesc sa discute despre muzica și sa cânte. Saptamâna trecuta a venit și cunoscutul muzicolog Alexandru Șipa, unul dintre promotorii muzicii jazz în Brașov.

Primul festival internațional de jazz

În 1978, la inițiativa lui Șipa, s-a organizat prima ediție a Festivalului Internațional de Jazz. Festivalul brașovean este al doilea ca vechime și importanța în România, dupa cel de la Sibiu. Programul cuprinde de la jazz clasic, pâna la modern și blues. „În Brașov sunt câteva sute de iubitori de jazz. Eu am organizat 15 ediții ale festivalului. Orașul acesta a dat multe talente și a atras cântareți buni, de pe marile scene”, spune muzicologul.

Membri de onoare

Unul dintre membrii de onoare ai clubului este și dirijorul Ilarion Ionescu Galați. Un alt membru al Clubului de Jazz brașovean este Sandu Brândușan, bateristul trupei Nimbus. Formația s-a destramat demult. Chitaristul Mircea Soare este cetațean german. A avut mai multe expoziții de pictura în țara. Daniel Proca cânta la saxofon în Suedia, în duet cu o fosta Miss a acestei țari scandinave. Grupul brașovean era cunoscut pentru jazz-rock-ul progresiv abordat. Criticii muzicali apreciau ca Nimbus s-a apropiat mult de muzica de camera.

Alina Andrei [ Brasoveanul ]