Algoritm Google utilizat în lupta împotriva cancerului

Apropo.ro / 21.05.2012, 17:00
Algoritm Google utilizat în lupta împotriva cancerului
Strategia folosită de Google pentru a decide care pagini sunt relevante într-o căutare... poate fi folosită și pentru determinarea relevanței proteinei din cancerul unui pacient, responsabilă pentru dezvoltarea bolii.

Cercetători ai Universității Tehnice Dresden, Germania, au folosit o variantă modificată a algoritmului de calculare a PageRank-ului pentru relevanța a peste 20.000 de proteine care pot dezvolta cancerul pancreatic.

În studiul efectuat de aceștia, au fost identificate șapte proteine care pot ajuta cercetătorii să înțeleagă cât de agresivă poate fi tumoarea unui pacient și dacă acesta va primi chimioterapie sau nu.

Varianta proprie a algoritmului Google, creată de cercetători, a fost folosită la identificarea unor noi biomarkeri ai cancerului, care sunt molecule produse de celulele cancerigene.

Biomarkerii pot ajuta la detectarea din timp a cancerului în stagiile incipiente, iar tehnologia actuală de depistare a lor este destul de dificilă.

Deșii noi markeri descoperiți pot ajuta la o diagnosticare mult mai corectă, problema rămâne la găsirea unei soluții care să încetinească sau chiar să anihileze evoluția cancerului în organism.

Un pas nou în această direcție este cooperarea acestor cercetători cu compania RESprotect, care efectuează teste clinice cu un nou medicament împotriva cancerului pancreatic.