Ali G sau Borat

Apropo.ro / 03.01.2006, 15:37
Ali G sau Borat
La 34 de ani, comediantul britanic Sacha Baron Cohen și i-a pus în cap pe evrei, pe cazaci și nu mai are mult pana sa trezeasca protestele romanilor. Motivul îl aflați în cele ce urmeaza. În 1994, televiziunea britanica "Channel 4" a facut o preselecție pentru gasirea

La 34 de ani, comediantul britanic Sacha Baron Cohen și i-a pus în cap pe evrei, pe cazaci și nu mai are mult pana sa trezeasca protestele romanilor. Motivul îl aflați în cele ce urmeaza.

În 1994, televiziunea britanica „Channel 4” a facut o preselecție pentru gasirea unui comediant „proaspat”, iar Sacha Baron Cohen – absolvent al Universitații Cambridge – a trimis o caseta pe care s-a prezentat drept Borat Sagdiev, un reporter de televiziune din Kazakhstan. Caseta a atras atenția producatorilor, care, în 2000, i-au oferit șansa de a avea propria emisiune de televiziune – „Da Ali G Show”. În 2001 show-ul a caștigat premiul BAFTA pentru cea mai buna comedie, iar în 2003 a ajuns în SUA, fiind difuzat de HBO.

În cadrul emisiunii, Cohen întruchipeaza trei personaje: Ali G – liderul unui grup de tineri dintr-o suburbie a Londrei; Borat – un reporter cazac, antisemit înflacarat și misogin pe deasupra și Bruno – un reporter specializat în moda al unui post de televiziune pentru homosexuali din Austria. De-a lungul timpului, Cohen a avut multe probleme din cauza comentariilor rasise, antisemite și misogine ale personajelor sale.

Borat marturisește, de altfel, ca îi uraște pe evrei (fiind el însuși evreu), îl admira pe Stalin și ca îi disprețuiește pe „descendenții africanilor”. Mai scandalos de atat nu se poate! Și totuși popularitatea personajului complet „incorect politic” a crescut exponențial! Originea sa cazaca este doar un pretext, pentru ca aproape toate cunoștințele sale despre aceasta națiune sunt false. Pentru a parea strain, Sacha își scrie notițele în ebraica și folosește ocazional cuvinte… poloneze.

În noiembrie, ministrul de externe cazac, care a criticat îndelung creația lui Cohen, a amenințat ca-l da în judecata, pe motiv ca submineaza imaginea internaționala a Kazakhstanului. Picatura care a umplut paharul a fost prestația lui Cohen – adica Borat – de la Premiile MTV Europe, unde a facut haz chiar de președintele cazac, Nursultan Nazarbaev. Borat a pretins ca a ajuns din Kazakhstan la Lisabona cu un avion cu elice pilotat de un comandant de bord chior și beat turta, mai preocupat de sticla sa de votca decat de avion. În plus, pe parcursul galei, Borat a afirmat ca președintele cazac controleaza televiziunea din Kazakhstan, interzicandu-le jurnaliștilor sa se exprime liber. Ca sa fie mai convingator, Borat l-a invitat în scena pe președinte însuși (un alt actor, evident), care a început sa amenințe audiența, într-o romana curata (da, în romana!), ca scumpește gazul și lumina.

La sfarșitul saptamanii trecute, circul a capatat, subit, o dimensiune curat internaționala. Organizația Reporters sans Frontières a emis un comunicat în care își exprima protestul fața de reacția guvernului din Kazahstan, care a șters site-ul de Internet al lui Borat Sagdiev, www.borat.kz.

Citește mai multe despre razboiul dintre Borat și autoritațile din Kazahstan numai în

Tags: