Alimentația proasta crește riscul de boli pulmonare

Apropo.ro / 17.07.2007, 12:36
Alimentația proasta crește riscul de boli pulmonare
Copiii care au o alimentație proasta și nu consuma nutrienții care se gasesc în mod normal în fructe și pește prezinta riscul de a dezvolta boli pulmonare, potrivit unui studiu realizat de o echipa de cercetatori americani publicat în revista Chest și preluat de

Copiii care au o alimentație proasta și nu consuma nutrienții care se gasesc în mod normal în fructe și pește prezinta riscul de a dezvolta boli pulmonare, potrivit unui studiu realizat de o echipa de cercetatori americani publicat în revista Chest și preluat de Reuters.

Adolescenții care consuma foarte puține fructe, prezentând, astfel, un deficit de vitamina C, au capacitați pulmonare mai slabe decât ceilalți copii.

În plus, cei care au un nivel scazut de vitamina E în organism prezinta mai multe probabilitați de a se îmbolnavi de astm, potrivit cercetatorilor de la Școala de sanatate publica Harvard. Vitamina E se gasește în uleiuri vegetale și nuci.

Jane Burns, coordonatorul studiului, spune ca doza zilnica de vitamina C recomandata de specialiști, 85 de miligrame, este insuficienta pentru adolescenții care au probleme pulmonare.

Mai multe studii anterioare au demonstrat ca exista o asociere între obiceiurile alimentare proaste și problemele pulmonare.

Noul studiu a scos la iveala faptul ca mulți adolescenți manânca mai puține fructe și legume decât recomanda specialiștii. Doar 11% dintre adolescenți iau zilnic suplimente vitaminice.

Adolescenții care consuma mai puține fructe și acizi grași Omega 3 prezinta mai multe probabilitați de a dezvolta un astm.

Acizii grași Omega 3, chiar și în cantitați reduse, au efect protector asupra plamânilor. Totuși, peștele, cea mai indicata sursa de Omega 3, nu este foarte popular în rândul adolescenților. Acești acizi grași se mai gasesc în nuci și ulei de semințe de in.

La studiu au participat 2.112 adolesccenți din Statele Unite și Canada.