Alimente de evitat pentru un zâmbet sănătos

De: Carmen Ulian / 08.06.2014, 16:00
Alimente de evitat pentru un zâmbet sănătos
Unul dintre secretele unui zâmbet sănătos constă în adoptarea unei diete alimentare corecte, care ne ajută să ne păstrăm zâmbetul strălucitor și gingiile sănătoase.

Medicul implantolog Taner Chemal, fondatorul clinicilor Implantodent, explică faptul că un regim alimentar echilibrat, bogat în substanțe nutritive precum vitamina C, vitamina D și calciul, este esențial pentru sănătatea orală.

Potrivit doctorului Chemal, există cinci grupuri principale de alimente ce trebuie evitate pentru a avea o dantură sănătoasă și strălucitoare:

– băuturile dulci

Atunci când bacteriile din gură descompun zaharurile simple se produc acizi. Acizii demineralizează smalțul dentar și permit formarea cariei dentare. Toate băuturile răcoritoare, inclusiv sucurile proaspete din fructe, constau aproape în întregime din zaharuri simple. Dacă mai sunt și acidulate (carbogazoase), concentrația dăunătoare de acizi va crește și mai mult. Există studii făcute de Asociația Dentară Americană care demonstrează caracterul nociv al acestor băuturi asupra smalțului, pe primul loc clasându-se cele utilizate de sportivi.

– dulciurile

Fie că vorbim despre bomboane sau prăjituri, acestea au o mare concentrație de zahăr rafinat, ceea ce duce la creșterea considerabilă a nivelului de acizi din gură. Bomboanele, în special cele gumate, jeleurile și rahatul sunt cele mai periculoase, din cauză că acestea aderă puternic de suprafața dinților și a lucrărilor dentare, îngreunând foarte mult misiunea de curățare a salivei.

– alimentele bogate în amidon

Amidonul este un component al alimentelor care ridică foarte mult concentrația de acid din cavitatea orală. Se găsește din belșug în pâine, produsele de patiserie, pastele făinoase, orez și cartofi. Cu cât amidonul din aceste alimente este mai procesat, cu atât va provoca un nivel mai mare de acizi în gură. Amidonul negătit din legume nu pune în pericol smalțul dentar.

Citește mai multe detalii despre ce să mănânci să ai un zâmbet sănătos, pe Mediafax.ro