Alimentele cu conținut redus de grasime pot îngrașa

Apropo.ro / 18.12.2006, 14:11
Alimentele cu conținut redus de grasime pot îngrașa
Gustarile cu conținut redus de grasimi pot provoca o creștere în greutate, este concluzia unui studiu publicat în Journal of Marketing Research. Cercetatorii de la Universitatea Cornell au descoperit ca oamenii consuma mai multe calorii atunci când


Gustarile cu conținut redus de grasimi pot provoca o creștere în greutate, este concluzia unui studiu publicat în Journal of Marketing Research.

Cercetatorii de la Universitatea Cornell au descoperit ca oamenii consuma mai multe calorii atunci când iau gustari cu conținut redus de grasimi, mai ales daca aceste persoane sunt deja supraponderale.

Cercetatorii sunt de parere ca oamenii au tendința de a subestima numarul de calorii în cazul gustarilor cu conținut redus de grasimi și supraestimeaza numarul acestor gustari pe care ei cred ca pot sa le manânce în siguranța.

Este o greșeala foarte ușor de facut. Participanții la acest studiu erau de parere ca gustarile cu conținut redus de grasimi sunt cu 20 – 25% mai slabe caloric și deci ca pot consuma mai multe gustari. Ca foarte mulți oameni aceștia credeau ca „un conținut redus de grasimi” este echivalent cu „un numar redus de calorii”.

În realitate, gustarile cu conținut redus de grasimi utilizate pe parcursul studiului aveau aproape același numar de calorii ca și versiunile lor normale, ceea ce este cazul pentru majoritatea gustarilor de acest tip din magazine.

Gustarile cu conținut redus de grasimi conțin cu 59% mai puține lipide dar au, în general doar cu 15% mai puține calorii pe porție decât versiunile normale.

Iluzia ca aceste gustari cu conținut scazut de grasimi sunt mai sanatoase i-au determinat pe participanții la acest studiu care erau supraponderali sa consume cu 50% mai multe calorii pe porție.

În cazul persoanelor cu greutate normala, acestea au consumat, în medie cu 30% mai multe calorii pe porție.

Autorii studiului au concluzionat ca gustarile cu conținut redus de grasimi le dau oamenilor permisiunea mentala de a mânca mai mult. Oamenii se simt mai puțin vinovați când consuma astfel de gustari. Același lucru se întâmpla daca porțiile de mâncare sunt servite în farfurii mari.

Cum se evita capcanele:
Nu lasa expresia „conținut redus de grasimi” sa-ți domine deciziile. Ține cont de numarul de calorii în loc sa numeri conținutul de grasime.

Controleaza numarul de calorii prin împarțirea gustarilor în pachețele de 100 de calorii pe care sa le ai mereu la îndemâna.

Rezista tentației de a mânca direct din ambalaj. Porționeaza întotdeauna alimentele pe o farfurie sau într-un bol pentru a ști exact cât manânci.

Opteaza pentru gustari cu conținut redus de grasimi naturale, precum fructe proaspete și legume și nu pentru gustari procesate de tipul biscuiților, covrigeilor sau chipsurilor.

Manânca o cantitate mica de proteine pentru a spori senzația de sațietate, de exemplu, o feliuța de brânza, o mâna de migdale sau câteva felii de mere cu puțin unt de arahide.

Nu pastra tentațiile la îndemâna, depoziteaza-le într-un loc inaccesibil.

Înlocuiește cutia cu biscuiți cu un bol de fructe proaspete.

Nu consuma gustari în timp ce te uiți la televizor sau navighezi pe internet.

Pune gustarile pe o farfurie și așaza-te la masa în timp ce le consumi.

Bea un pahar de apa când simți nevoia sa iei o gustare. Este foarte posibil ca de fapt sa-ți fi fost sete și nu foame.

Nu te lasa prada tentației de a „ronțai” ceva atunci când ești plictisita, frustrata sau stresata. Mai bine plimba-ți câinele sau vorbește cu un prieten.

Planuiește-ți gustarile pentru acasa, serviciu și pentru atunci când ieși în oraș. Ține la îndemâna fructe uscate, sau batoane de cereale pentru a-ți potoli foamea.