Alina Puşcaş: “De 5 luni sunt lacto-vegetariană şi mă simt excelent!”

Apropo.ro / 13.12.2012, 12:08
Alina Puşcaş: “De 5 luni sunt lacto-vegetariană şi mă simt excelent!”
Alina Puşcaş, prezentatoarea emisiunii “Top Chef” de la Antena 1, adoră să gătească. Mai ales de când prezintă o emisiune de profil.

După vacanţa pe care a avut-o în Grecia, Alina a devenit lacto-vegetariană, găteşte des peşte la cuptor cu legume şi foloseşte brânză feta în aproape orice produs culinar. Iubitul ei , Viktor, este cel mai câştigat pentru că degustă toate experimentele culinare ale viitoarei sale soţii. Cel puţin astfel se asigură că nu o să rămână flămând după căsătorie!

Alina, prezinţi emisiunea „Top Chef”, dar de gătit, găteşti?
Da, îmi place să gătesc, iar acum când mi-am mai lărgit aria de cunoaştere în materie de gastronomie datorită filmărilor la „Top Chef” sunt cu atât mai pornită pe experimente culinare. Viktor, săracul de el, este cobaiul meu, dar din fericire până acum nu am dat greş niciodată.

– Ce-ţi place să pregăteşti cel mai mult?
Îmi place să gătesc la cuptor fie că vorbim de carne, fie că vorbim de legume. Am gătit foarte des peşte la cuptor cu legume, dar îmi place foarte mult să gătesc şi paste proaspete & creveţi.

– Care e felul tău de mâncare preferat?
Hmmmm… nu cred că mai am un singur fel de mâncare preferat. Pot să vă spun că m-am îndrăgostit de bucătăria grecească. Este o bucătărie care foloseşte materie primă proaspătă, combinaţii perfecte de legume cu fructe în garnituri şi feluri principale, uleiul de măsline, acest „aur lichid”care schimbă orice banală salată într-un antree divin, foarte mult peşte şi fructe de mare, brânză feta în aproape orice produs culinar…etc etc. Aşadar nu am un fel de mâncare preferat, am o bucătărie internaţională preferată – cea grecească.

Alina Puscas

– Ce nu-ţi lipseşte niciodată din meniu? La ce aliment nu poţi renunţa?
Salată…Nu pot renunţa sub nici o formă la salată. Aş mai specifica şi un ingredient la care nu aş renunţa sub nici o formă : parmezanul sau brânză feta.

– Ce-i găteşti cel mai des iubitului tău?
Paste crude cu busuioc, peperoncino şi creveţi i-am gătit cel mai des pentru că Viktor este un împătimit al fructelor de mare.

– Când i-ai pregătit ultima oară o cină romantică?
Cina i-o pregătesc aproape zilnic pentru că acum am timp şi îmi place, dar o cină romantică … hmmmm… cred că a trecut ceva timp de la ultima…Cred că acum vreo 2 luni. Dar…pentru că există şi un „dar” care îmi va salva onoarea de gospodină iubitoare, pot să vă spun că acum o săptămână i-am pregătit un mic dejun romantic absolut delicios, după care s-a revanşat şi l-a pregătit el a doua zi ( există dovezi foto pe Facebook !

– Obişnuieşti să iei micul dejun la pat?
Nu obişnuiesc, dar o fac ceva mai des duminică, ziua în care din punctul meu de vedere „nu creşte nici iarbă” :), ziua de relaxare supremă. Obişnuiesc să mănânc orice masă, deşi ştiu că nu este recomandat, în faţa televizorului.

– De ce anume nu te poţi lipsi în bucătărie?
Ingrediente sau ustensile?
Dacă vorbim de ustensile cred că pun pe primul loc: cuţitul. Dacă vorbim de ingredient: uleiul de măsline.

– Ce nu-ţi lipseşte niciodată din frigider?
Nu-mi lipsesc niciodată din frigider : ouăle , untul, brânză.

– De la care dintre Chef-ii de la Antena 1 ai avut cel mai mult de învăţat? Ce reţete noi ai experimentat de când a început emisiunea?
Profesorul meu în cele culinare a fost mereu Joseph Hadad. O reţetă nouă probată de mine de când a început „Top Chef” … vită în crustă de cacao cu alune de pădure, cu garnitură de andive gătite în ulei. Încă mai am de lucrat la ea pentru că nu mi-a ieşit aşa cum am gustat-o eu în timpul emisiunii.

– Te-a tentat vreodată să devii vegetariană sau vegană?
Am devenit acum 5 luni lacto-vegetariană şi mă simt excelent! Totul a pornit de la vacanţa în Grecia din acest an când am mâncat numai bunătăţi mediteraneene pe bază de legume, fructe şi peşte. A fost prima oară în viaţa mea când am mâncat pe săturate 3 mese pe zi şi am slăbit, iar asta m-a motivat cu atât mai mult să continui acest stil de alimentaţie şi la întoarcerea în România.

– Ţii de cure de slăbire? Ai avut probeme cu greutatea?
Devenind lacto-vegetariană, cred că nu mai e nevoie să ţin cure de slăbire dar am avut momente în care a trebuit să le folosesc. Am avut o singură dată probleme de greutate, când la 20 de ani m-am îngrăşat brusc aproximativ 13 kg fără să îmi dau seama că pusesem atât de mult într-un timp atât de scurt (1 lună şi jumătate). Din momentul în care am conştientizat problema, am reuşit să le dau jos într-o lună, dar folosind o cură drastică pe care nu aş recomanda-o.

– Dă-ne, te rugăm, o reţetă!
Dacă tot prefer pastele hai să vă dau o reţetă foarte, foarte bună şi simplă!

Linguine cu creveţi

Linguine cu creveti

– 250 gr linguine, 400 gr cozi de creveţi, 8 căţei de usturoi, 2 peperoncini, jumătate de vânătă, ulei de măsline, busuioc proaspăt 10 frunzuliţe, parmezan, sare şi piper.

Fierbeţi linguinele al dente. Curăţaţi usturoiul şi tocaţi-l. Tăiaţi peperoncini rondele cât mai fine. Rupeţi în bucăţele mici busuiocul. Tăiaţi în cubuleţe mici vânăta. Puneţi într-o tigaie uleiul şi adăugaţi usturoiul, ardeiul iute şi vânăta. Usturoiul şi ardeiul iute trebuie să-şi elibereze aroma dar să nu-şi schimbe prea mult culoarea. Adăugaţi creveţii curăţaţi. Lăsaţi totul pe foc 4/5 minute. Adăugaţi linguinele şi busuiocul proaspăt Amestecaţi bine şi apoi luaţi de pe foc. Se servesc imediat, cu piper proapăt măcinat şi parmezan proaspăt ras.

Dana Popa