Alpinist ranit lasat de prieteni sa moara, in Anzi (Video)

Apropo.ro / 20.02.2009, 14:28
Alpinist ranit lasat de prieteni sa moara, in Anzi (Video)
Imaginile video cu incercarile disperate de a salva un barbat in Muntii Anzi au starnit polemici in Argentina.

Imaginile video cu incercarile disperate de a salva un barbat in Muntii Anzi, pe varful Aconcagua – la o altitudine de 6.500 m, au starnit polemici in Argentina.

Federico Campanini, in varsta 31 de ani, se afla pe munte in calitate de ghid montan, alaturi de un grup de prieteni.

O furtuna de zapada, iscata din senin, i-a dezorientat si s-au abatut de la drumul principal, indreptandu-se spre partea glaciara a muntelui.

Din cauza ninsorii abundente, o femeie din grup a alunecat intr-o crevasa dupa ce a atipit. Italianca Elena Senin (38 de ani) a ramas intepenita sub un mare bloc de gheata.

Federico Campanini a observat-o si a parasit grupul din dorinta de a o ajuta, dar incercarea de salvare i-a adus si lui moartea. Alpinistul s-a deshidratat, a facut hipotermie si edem pulmonar.

Colegii au cerut ajutor prin statie, dar salvamontistii ajunsi la fata locului au realizat ca salvarea lui Federico ar fi in zadar. Ei au avut de ales intre a se salva si a ingreuna situatia, carandu-l si pe Federico Campanini.

Au incercat sa-l traga pe alpinist dupa ei, dar acesta era in agonie si nu mai avea mult de trait. Nu mai aveau nici oxigen indeajuns. Din imagini se vede cum grupul lui Federico si salvamontistii au hotarat sa il lase acolo, pe munte, la doar 400 m distanta de varful Aconcagua.

federico campanini

Imaginile video au inregistrat, de altfel, si discutiile celor de la fata locului:

– "Nu mai misca: Am cerut permisiunea judecatorului sa il abandonam aici";

– "Ridica-te, idiotule";

– "Reactioneaza, idiotule";

– "Nu mai putem sa il caram, suntem epuizati, in 40 de minute va muri".

Tragedia s-a intamplat in noaptea de 8 spre 9 ianuarie, Federico Campanini fiind cu grupul pe munte din data de 1 ianuarie 2009. Ei ar fi trebuit sa ajunga in varful muntelui, pe emisfera vestica, pe data de 6 ianuarie, dar vremea rea le-a dat planurile peste cap.

Federico Campanini era un alpinist cu experienta, nascut in Argentina. El s-a mutat in Utah, SUA, si s-a casatorit cu Amber, tot alpinista, muntele fiind cel care i-a apropiat.

Federico Campanini este considerat un erou pentru ca si-a dat viata pentru colega sa de munte.

Cum credeti ca ar fi trebui sa procedeze colegii si salvamontistii pentru a-l salva? Cine este vinovat in aceasta tragedie?

 

 

Foto: duartelevyen.wordpress.com; www.deseretnews.com