Altfel de campioni

Apropo.ro / 21.01.2008, 12:58
Altfel de campioni
Nimic nu poate egala sentimentul oferit de triumful la cea mai importanta competitie sportiva a lumii, Olimpiada

Nimic nu poate egala sentimentul oferit de triumful la cea mai importanta competitie sportiva a lumii, Olimpiada. Si asta cu atat mai mult cu cat distanta dintre victorie si esec poate fi uneori de ordinul sutimilor, fie ele secunde sau puncte. Istoria Jocurilor Olimpice moderne ne arata insa ca drumul spre glorie nu este intotdeauna cel clasic, o contraperformanta memorabila putand fi garanta notorietatii celui care a obtinut-o.

Eric „Tiparul” Moussambani

Una dintre cele mai mari atractii ale Olimpiadei de la Sydney, din anul 2000, a fost, cu siguranta, exoticul inotator din Guineea Ecuatoriala, Eric Moussambani, cel care urma sa concureze in spectaculoasa proba de 100 de metri liber.

Participant la Jocurile Olimpice fara a indeplini baremele minime de calificare ( 50 de secunde), gratie unei hotarari a Comitetului Olimpic International de a sprijini eforturile tarilor in curs de dezvoltare, Moussambani avea sa devina, in cel mai scurt timp, un erou national si favoritul celor peste 1 miliard de telespectatori din intreaga lume, eclipsand prin simpatie performantele mult mai titratilor inotatori, Ian Thorpe si Pieter van den Hoogenband.

Tanarul inotator de numai 22 de ani urma sa ia startul in prima cursa preliminara alaturi de alti doi concurenti care se bucurasera de acelasi wildcard, reprezentantul Nigerului, Karim Bare si tadjikul Farkhod Oripov. Spre surpriza celor peste 10.000 de spectatori prezenti in sala, cei doi atleti vor fi descalificati, dupa ce luasera startul gresit de doua ori la rand, Eric Moussambani ramanand sa concureze singur in ceea ce, cu siguranta, avea sa devina cursa vietii sale.

Descopera tot articolul!