Am invins si Coreea de Sud

Apropo.ro / 07.12.2007, 13:38
Am invins si Coreea de Sud
Romania a invins, in primul meci din grupa principala a II-a a Campionatului Mondial, Coreea de Sud, cu scorul de 31-27

Nationala de handbal feminin a Romaniei a invins, joi, la Dijon, in primul meci din grupa principala a II-a a Campionatului Mondial, reprezentativa similara a Coreei de Sud, cu scorul de 31-27 (14-15).

Coreea de Sud a naucit Romania in primele sase minute, conducand cu 5-1, datorita vitezei superioare in joc, dar si apararii avansate, pe doua linii, extrem de incomoda. Portarul Tereza Tamas a incerat sa faca fata tirului asiatic, dar a fost schimbata cu Hutupan, in speranta readucerii linistii in defensiva. In minutul 8, Romania inregistra un record negativ, fiind condusa cu 6-1, linia noastra de 9 metri parand inexistenta atat in atac, dar mai ales in aparare. La mijlocul primei reprize, lucrurile nu stateau mai bine, 10-4, in favoarea Coreei, cu inca un record negativ in dreptul Romaniei : 6 pase gresite. Mai mult, Valeria Bese incasase deja doua eliminari de cate doua minute, astfel ca axul central al apararii tricolorelor era destabilizat (min. 18).

Meciul a continuat halucinant, cu o echipa a Romaniei de nerecunoscut, letargica si fara solutii in fata adversarei, care a parut sa nu-si mai gaseasca nici ea ritmul in ultimele zece minute. Tricolorele s-au apropiat insa la 9-11 (min. 23) si 11-12 (min. 26), in primul rand datorita unei aparari mai agresive, dar si concentrarii mai mari in ofensiva. Totusi, cu patru minute inainte de final, Romania avea 11 mingi pierdute, procentaj prea mare pentru nivelul unui Campionat Mondial. In ultimul minut, Narcisa Lecusanu abia intrata a marcat providential pentru 14-14, dar Coreea a avut o reusita la ultimul atac, stabilind scorul pauzei, 14-15, dupa 30 de minute in care extrema dreapta Sunhee Woo, care evolueaza la Rulmentul Brasov, si Ona Kim au facut « zile fripte » echipei Romaniei.

Repriza secunda a parut sa fie cu totul altfel, debutand pozitiv, 15-15, cu un gol al pivotului Gilca. Pentru prima data, in minutul 34, Romania a preluat conducerea, 17-16, prin Bese, iar apoi Lecusanu a dus scorul la 18-16. Pe banca tehnica, pentru prima data la acest Campionat Mondial, antrenorul Tadici a renuntat la bluza de trening, agitandu-se ca de obicei, dar in tricoul ud de transpiratie. Coreea a rabufnit in minutul 40, printr-o aeriana aplaudata, marca Moon, dupa care a revenit in meci, conducand cu 20-21 (min. 43).

Ultimul sfert de ora a fost ca la ruleta, cu ambele formatii dominand, si un moment crucial, in minutul 47, cand portarul Hutupan a aparat trei mingi intr-un singur atac al asiaticelor. Cu zece minute inainte de final, Romania conducea cu 24-22, dar Valeria Bese a fost eliminata definitiv, pentru cumul de trei penalitati de cate 2 minute. Antrenorul Tadici isi facea cruce pe banca, dupa ce extrema Ramona Maier a ratat pe contraatac, si aceeasi jucatoare a pierdut inca o minge in acelasi atac, Romania fiind in doar cinci jucatoare pe teren. Coreea a egalat, 24-24 (min. 53), dar Maier a inscris de la 7 metri, 25-24 (min. 54), iar Kim i-a urmat exemplul, 25-25 (min. 55). Maier a mai ratat o data, sutand in bara, dar Ada Nechita a reusit poate cea mai importanta faza a meciului (min. 57), interceptand in aparare si marcand pe contraatac, pentru 27-25, dupa care Lecusanu a marit avantajul de la 7 metri, 28-25. In poarta, Luminita Hutupan a facut minuni, recuperand mingi foarte pretioase pentru ofensiva. In minutul 59, Meirosu a inscris pentru 29-26, Hutupan (cu un total de 20 de interventii) a mai aparat o data, iar antrenorul Tadici a cerut time-out pentru a-si felicita elevele, care chiar daca nu au stralucit, au obtinut o victorie providentiala, acumuland prima victorie, dar si 4 puncte in grupa a II-a principala.

Scor final: 31-27, stabilit de Narcisa Lecusanu din aruncare de la 7 metri.

De remarcat faptul ca pentru cateva minute a intrat pe teren centrul Roxana Gatzel, dar a si debutat la echipa nationala in meci oficial pivotul Florina Barsan (« U » Jolidon Cluj), care a implinit, joi, 22 de ani.

Marcatoarele Romaniei au fost Bradeanu – 6 goluri, Gilca, Nechita si Lecusanu, cate 5, Maier 4, Bese 3, Meirosu 2, Luca 1, in timp ce pentru Coreea de Sud s-au remarcat Kim, cu 9 reusite, si Woo, cu 4.

Programul urmator al nationalei Romaniei in grupa a II-a principala, la Dijon, este urmatorul: cu Spania, locul 2 in grupa E (sambata, ora 19.30), cu Ungaria, locul 1 grupa E (duminica, ora 17.30) si cu Germania, locul 1 grupa F (la 11 decembrie, ora 17.30). Romania nu va mai juca cu Polonia, calificata si ea de pe locul 2, cu care s-a intalnit deja in grupa preliminara.

Romania s-a calificat in grupa a II-a principala, dupa ce a obtinut trei victorii in grupa preliminara D: 31-29, cu China, 39-21, cu Tunisia, si 38-33, cu Polonia. De asemenea, conform regulamentului, Romania s-a calificat cu o « zestre » de 2 puncte, acumulate prin victoria impotriva formatiei calificata de pe locul doi din grupa D, Polonia.

In grupa principala I evolueaza echipele : Franta, Croatia (din grupa A preliminara), Rusia, Macedonia (B), Norvegia, Angola (C).

Castigatoarea Campionatului Mondial se califica automat la Jocurile Olimpice de la Beijing, iar echipele clasate pe locurile II-VII vor participa la turnee preolimpice de calificare, care vor fi gazduite, conform regulamentului IHF, de formatiile clasate pe locurile II, III si IV.

Obiectivul nationalei Romaniei la CM din Franta este clasarea pe unul din locurile 1-4.