Am picat cu Belarus

Apropo.ro / 01.10.2004, 09:36
Am picat cu Belarus
Echipa României va întîlni, pe teren propriu, în perioada 4-6 martie 2005, formația statului Belarus, în primul tur al Grupei Mondiale a Cupei Davis, s-a stabilit, joi, în urma tragerii la sorți care a avut loc la Madrid, a anunțat site-ul "daviscup.org". Deoarece cele

Echipa României va întîlni, pe teren propriu, în perioada 4-6 martie 2005, formația statului Belarus, în primul tur al Grupei Mondiale a Cupei Davis, s-a stabilit, joi, în urma tragerii la sorți care a avut loc la Madrid, a anunțat site-ul „daviscup.org”.

Deoarece cele doua echipe nu s-au mai întîlnit niciodata în Cupa Davis, gazda întîlnirii a fost stabilita prin tragere la sorți.

Segarceanu: „Belarus este un adversar foarte accesibil”

„Este un adversar foarte accesibil și în nici un caz nu mi-aș fi dorit un altul, avînd în vedere valoarea celorlalte echipe pe care le-am fi putut întîlni. Avem șanse mari sa trecem de Belarus”, a afirmat fostul tenisman.

Segarceanu a precizat ca nu s-a hotarît înca unde se va disputa întîlnirea cu Belarus. „Preferam sa jucam pe zgura, dar la Polivalenta nu se poate, pentru ca terenul amenajat pentru întîlnirea cu Elveția a fost dezafectat, iar suprafața a fost pregatita pentru alte sporturi. Exista mai multe variante, ne gîndim chiar ca am putea juca în afara Bucureștiului, la Timișoara sau Constanța. Depinde și de cum va fi vremea, daca vom putea acoperi cumva suprafața de la Arenele BNR”, a afirmat Segarceanu.

Capitanul nejucator al echipei României a adaugat ca pentru întîlnirea cu Belarus se va cauta o varianta mai buna în meciul de dublu, decît în barajul cu Canada. „Vom miza evident pe meciurile de simplu, care sînt foarte importante pentru noi. Totuși, vom încerca sa alcatuim și o pereche de dublu mai buna, în funcție și de forma în care se vor afla jucatorii la momentul respectiv”, a spus Segarceanu.

Principalii jucatori ai echipei de Cupa Davis a Belarusului sînt Max Mirnîi și Vladimir Volcikov, care evolueaza atît la simplu, cît și la dublu, din lot mai facînd parte Alexander Șvec, Alexander Skripko și Andrei Karatșenia.

Max Mirnîi, care este cel mai bun jucator bielorus al momentului, este nascut pe 6 iulie 1977, la Minsk. Jucator de mîna dreapta, Mirnîi, (1,96 cm și 90 kg), se afla pe locul 61 în clasamentul ATP Entry Ranking și pe poziția a 62-a în ierarhia acestui an. În clasamentul probei de dublu, bielorusul ocupa locul șase. Mirnîi, care locuiește în Bradenton (SUA), a cîștigat un singur titlu ATP în cariera și 4,85 milioane de dolari. În întîlnirile de Cupa Davis are 37 de victorii și 17 înfrîngeri. La simplu a reușit 20 de victorii, din 30 de meciuri, iar la dublu 17 succese, din 24 de meciuri. În întîlnirile directe cu jucatori români, Mirnîi conduce cu 2-1 în fața lui Pavel, toate cele trei întîlniri avînd loc pe ciment. Bielorusul s-a impus, cu scorul de 6-1, 6-1, în prima întîlnire dintre cei doi, în 2001, în turul doi la Cincinnati, și în ultimul meci, cu scorul de 4-6, 7-6, 7-5, în 2004, în primul tur la Marsilia. Pavel s-a impus, cu scorul de 6-7, 6-3, 6-2, 7-6, în primul tur la Australian Open, în acest an. Palmaresul lui Mirnîi cu Victor Hanescu este egal, 1-1, ambele întîlniri avînd loc pe zgura. Bielorusul s-a impus în 2003, la Estoril, în turul doi, cu scorul de 3-6, 6-3, 6-4, iar Hanescu a învins în 2004, la Hamburg, în primul tur, cu scorul de 7-6, 3-6, 6-3.

Cel de-al doilea jucator al Belarusului este Vladimir Volcikov, nascut pe 7 aprilie 1978, la Minsk. Jucator de mîna dreapta, Volcikov (1,80 cm și 75 kg), se afla pe locul 164 în clasamentul ATP Entry Ranking și pe poziția a 161-a în ierarhia acestui an. În clasamentul probei de dublu, bielorusul ocupa locul 278. Volcikov a cîștigat din tenis 1,2 milioane de dolari. În întîlnirile de Cupa Davis are 34 de victorii și 19 înfrîngeri. Palmaresul sau la simplu este de 20 de victorii și 13 înfrîngeri, iar la dublu de 14 succese și șase meciuri pierdute. Volcikov s-a întîlnit o singura data cu Pavel, în turul doi al turneului challanger de la Dnepropetrovsk, din 2003, cînd românul s-a impus, cu scorul de 6-7, 6-3, 6-2. Volcikov s-a mai întîlnit în turnee challanger și cu Razvan Sabau, scorul fiind egal, 2-2.

Alexander Șvec este nascut pe 29 iunie 1972, iar în meciurile de Cupa Davis are un palmares de 13 victorii și tot atîtea îngrîngeri. În palmaresul sau de simplu figureaza 11 succese și noua meciuri pierdute, iar la dublu doua victorii și patru îngrîngeri.

Jucatorul Alexander Skripko s-a nascut pe 1 iulie 1986, la Minsk, are 1,77 cm și 75 de kg și ocupa locul 1393 în clasamentul probei de dublu. În întîlnirile de Cupa Davis a obținut o victorie și a pierdut șase meciuri, toate la simplu.

Andrei Karatșenia, care este nascut pe 2 ianuarie 1989, la Minsk, a facut parte din echipa care a pierdut, saptamîna trecuta, în semifinalele Grupei Mondiale, scor 0-4, în deplasare, în fața Statelor Unite ale Americii. Karatșenia, care nu a debutat în echipa de Cupa Davis, are 1,74 cm, 62 kg și este jucator de mîna dreapta.

Palmaresul echipei de Cupa Davis a echipei Belarusului este de 19 victorii și opt înfrîngeri.

În ediția din acest an a Cupei Davis, Belarusul a învins Rusia, în primul tur, pe teren propriu, cu scorul de 3-2, Argentina în sferturi de finala, acasa, cu scorul de 5-0, și a pierdut, în semifinale, în deplasare, cu scorul de 0-4, în fața Statelor Unite ale Americii.

Programul partidelor din primul tur al Grupei Mondiale a Cupei Davis, care se vor disputa în perioada 4-6 martie 2005 și care a fost stabilit, joi, prin tragere la sorți la Madrid, este urmatorul:

Slovacia – Spania

Elveția – Olanda

Australia – Austria

Argentina – Cehia

Rusia – Chile

Franța – Suedia

România – Belarus

SUA – Croația.

Primele echipe vor fi gazdele întrecerii. Sferturile de finala ale Cupei Davis se vor disputa în perioada 15-17 iulie 2005, iar semifinalele vor avea loc în perioada 23-25 septembrie 2005. Finala Cupei Davis se va desfașura în perioada 2-4 decembrie 2005.

Mediafax