AMD: cel mai rapid tranzistor CMOS

Apropo.ro / 06.12.2001, 13:51
AMD: cel mai rapid tranzistor CMOS
Compania AMD a anunțat ca a construit un tranzistor Complementary Metal Oxide Semiconductor (CMOS) cu cea mai mare viteza de transfer raportata pîna în prezent în industria semiconductoarelor. Tranzistorul realizat de AMD are o lungime de 15 nanometeri (0,015 microni), prototip


Compania AMD a anunțat ca a construit un tranzistor Complementary Metal Oxide Semiconductor (CMOS) cu cea mai mare viteza de transfer raportata pîna în prezent în industria semiconductoarelor.

Tranzistorul realizat de AMD are o lungime de 15 nanometeri (0,015 microni), prototip pentru un tranzistor pe care compania dorește sa-l utilizeze pentru realizarea noi generații de microprocesoare.

Ultimul tramnzistor realizat de companie va conduce la creșterea creșterea numarului de tranzistoare dintr-un cip și o creștere de zece ori a performanței microprocesorului pîna la sfîrșitul primei decade.

Tranzistorul de 15 nm este un prototip cheie în dezvoltarea generației de procesoare AMD de 30 nanometri, pe care compania prevede ca le va produce începînd din 2009.

Acesta, realizat în cadrul Submicron Development Centeral companiei AMDsta la baza CMOS, lucreaza la 0,8 volți iar viteza de lucru este de 0,3 ps, sau 3.330 miliarde de operații pe secunda.

Sursa: Mediafax