America se „colorează” încet, dar sigur!

De: Marian Andrei / 17.05.2012, 16:40
America se
Pentru prima dată în istorie, numărul copiilor născuți de minoritarii etnici și rasiali din Statele Unite este mai mare de jumătate din total.

Acesta este un punct de răscruce„, a declarat Roderick Harrison, un fost șef al „statisticilor rasiale” de la Biroul de recensământ, care lucrează acum ca sociolog la Universitatea Howard.

„Următorul va fi atunci când populația albă non-hispanică va deveni minoritară„, a adăugat Harrison, care a spus că, deși după recensământul din 2010 acest lucru era estimat să se întâmple în 2040, se va produce „cu mai mulți ani înainte”.

În acest moment, populația minoritară reprezintă 36,6% din populația americană, adică 114,1 milioane de persoane, și continuă să crească, deși pe parcursul ultimului an această creștere a fost mai redusă.

În ansamblu, populația minoritară continuă să crească, încet, dar sigur, chiar dacă rata de creștere a scăzut anul trecut. Astfel, ratele de creștere a populației hispanice și a celei asiatice au fost, anul trecut, puțin peste 2%, la jumătate față de media deceniului trecut, în timp ce rata de creștere a populației de culoare s-a menținut în jurul cifrei de 1%.

Îngrijorarea autorităților este dată de faptul că deși numărul nașterilor în rândurile minoritarilor a scăzut cu 3,2%, la populația albă non-hispanică scăderea a fost aprope de patru ori mai mare, de 11,4%.

Potrivit datelor recensământului, populația hispanică are o pondere de 16,7% din populația Statelor Unite, cea asiatică de 4,8%, iar negrii (populația de culoare) de 12,3%.