Americanii au primit liber la consumul de carne de cal

Redacția / 01.12.2011, 12:44
Americanii au primit liber la consumul de carne de cal
Congresul american a ridicat, silentios, interdictia consumului de carne de cal, care a durat aproximativ 5 ani, iar activistii spun ca macelariile ar putea incepe productia in mai putin de o luna de zile.

Organizatii impotriva macelaririi cailor au reusit in 2006 sa treaca prin congres o ordonanta de reducere a bugetului alocat inspectorilor de carne de cal, determinand indirect abatoarele sa renunte la acest produs.

Congresul a ridicat aceasta interdictie intr-un nou proiect de lege a cheltuielilor pe care presedintele Barack Obama l-a semnat pe 18 noiembrie, pentru a mentine guvernul pe linia de plutire pana la mijlocul lunii decembrie.

Acest proiect de lege nu a alocat bani noi pentru a plati inspectorii, opozantii spunand ca i-ar putea costa pe platitorii de taxe intre 3 milioane si 5 milioane de dolari. Din aceasta cauza Departamentul de Agricultura va trebui sa isi reorganizeze bugetul pentru a aloca acesti bani, ceea ce va genera alte taieri de buget din alte departamente.

Departamentul de Agricultura a publicat, marti, un comunicat de presa spunand ca la ora actuala nu exista niciun abator in SUA care sa proceseze carne de cal pentru consum uman insa daca s-ar deschide unul, vor efectua inspectii pentru a se asigura ca sunt respectate legile federale.

Activistii care sustin aceasta miscare spun ca „interzicerea” care a durat 5 ani a avut consecinte neintentionate printre care neglijarea si abandonarea cailor de catre unii crescatori si ca se incearca deschiderea unor abatoare in statele Wyoming, Dakota de Nord, Nebraska sau Missouri. Tot ei au precizat faptul ca o mare parte a productiei acestor abatoare va fi exportata in Europa si Asia, incluzand Franta si Japonia.