Amnesty International: „Moartea lui Osama ben Laden pare ilegală”

De: Marian Andrei / 24.05.2012, 09:45
Amnesty International:
Raportul pe 2012 al organizației semnalează mai multe încălcări ale drepturilor omului, dar și afirmații de genul "moartea lui Osama ben Laden pare ilegală".

Amnesty cere autorităților americane să dea explicații privind uciderea lui Osama ben Laden, la 1 mai 2011, la Abbottabad, în Pakistan. „Administrația americană a spus clar că operațiunea a fost efectuată sub teoria americană a unui conflict mondial armat între Statele Unite și Al-Qaida, în care Washingtonul nu recunoaște legislația internațională privind drepturile omului„, scrie Amnesty.

„În absența mai multor clarificări din partea autorităților americane, moartea lui Osama ben Laden pare ilegală”, adaugă organizația, care precizează că nu a primit răspuns din partea Washingtonului după cererile sale de explicații privind mai multe decese care par să fie „execuții extrajudiciare”.

Organizația critică și Guvernul canadian pentru „incapacitatea sa de a-l aresta pe fostul președinte american George W. Bush atunci când se afla în vizită în British Columbia, în pofida dovezilor care atestă responsabilitatea sa în încălcări ale dreptului internațional, precum tortura”.