Amsterdam, primul oraș olandez care interzice fumatul marijuanei în școli

De: Marian Andrei / 13.12.2012, 15:20
Amsterdam, primul oraș olandez care interzice fumatul marijuanei în școli
Primarul Amsterdamului, Eberhard van der Laan, a decis ca de la 1 ianuarie fumtul marijuanei în școlile din oraș să fie interzis.

Măsura a fost luată în urma sesizărilor mai multor directori de școli, care au reclamat că din ce în ce mai mulți elevi vin „high” la cursuri. Aceștia nu fumează efectiv în școală, ci pe drumul dinspre casă la unitățile de învățământ sau în pauze, în afara clădirii.

Purtătorul de cuvânt al municipalității a declarat că școlile au interzis dintotdeauna fumatul marijuanei în incintă, dar nu pot face față fumatului în campusuri sau în apropierea lor, astfel că legea este absolut necesară.

Marijuana este disponibilă pe scară largă în Olanda și, deși este „din punct de vedere tehnic” ilegală, poliția nu poate lua nicio măsură împotriva celor care dețin cantități mici.

Acest lucru, alături de politica relaxată care permite fumatul în locurile publice, a făcut ca tinerii să fie expuși tentației de a consuma acest drog.

La nivel național, consumul de marijuană în Olanda se situează la mijlocul clasamentului mondial, fiind mai mare decât cel din Germania, dar mai redus decât în Franța, Marea Britanie sau Statele Unite.