Ana Ciontea şi Adina Galupa – Mamă şi fiică în Aniela

Apropo.ro / 27.07.2009, 00:00
Ana Ciontea şi Adina Galupa - Mamă şi fiică în Aniela
Maruca Elefterios, mama Anielei şi a Teresei, crede în valorile societăţii în care trăieşte şi e complet bulversată cînd află că în spatele aparenţelor se ascunde o lume în care crima şi şantajul conduc detaşat. Le vom vedea în primul serial romănesc de epocă, ”Aniela”, realizat de Promance şi difuzat Acasă din această toamnă.

Ana Ciontea – Şi familiile aristocrate suferă
Maruca Elefterios face parte din înalta societate a Bucureştiului anilor 1900, este o aristocrată, o femeie bogată, instruită, dintr-o familie străveche romănească. Debutul serialului ”Aniela” o surprinde pe Maruca într-un moment dificil al vieţii ei: ”Viitorul familiei ei se află sub semnul întrebării şi toată lupta Marucăi va fi legată de sal­varea acesteia”, povesteşte actriţa Ana Ciontea. Maruca s-a căsătorit de foarte tînără cu Ianache Elefterios (Aurel Dicu). Acesta cade în patima pariurilor de cai şi a jocurilor de cărţi, dar ştie mereu să păstreze aparenţele, astfel încît nimeni să nu afle acest lucru. Ianache este un om duplicitar care provoacă drame imense familiei Elefterios.

Cît priveşte relaţiile acestei mame cu fiicele ei, vom observa un personaj diferit în funcţie de copilul cu care interacţionează. ”Maruca este foarte diferită în relaţia cu Aniela, faţă de cea cu Teresa, iar telespectatorii vor descoperi acest aspect. Eu am avut o relaţie foarte bună cu mama mea şi cred că asta mă ajută să înţeleg ce se întîmplă în sufletul unei mame iubitoare”, povesteşte Ana Ciontea. Ea debutează în acest rol îmbrăcată în rochii spectaculoase de dantelă cu corset. ”Toate accesoriile sînt alese cu mult bun gust, fie că este vorba despre o umbreluţă de mătase sau de o simplă batistă brodată”, spune actriţa, care declară că şi-a dorit această meserie din copilărie.

”Eram o fetiţă dintr-un sat din Munţii Apuseni, nu văzusem niciodată un spectacol de teatru şi cu atît mai puţin un actor în carne şi oase, dar visul meu era să joc într-o zi pe o scenă de teatru din Bucureşti. În satul meu, exista un cinematograf, unde sîmbăta şi duminica vedeam filme. Toată săptămîna aşteptam momentele acestea. De aceea, orice personaj pentru mine este o lume în care intru cu dorinţa de a trăi cît mai adevărat”.


Adina Galupa – Modestia de altădată

Teresa Elefterios crede că mentalitatea acelor vremuri e greşită şi nedreaptă şi îşi ia în serios rolul protector faţă de Aniela, sora mai mică. ”Nu îmi este greu să interpretez rolul unei surori pe micul ecran. Aşa cum Teresa este sora mai mare a Anielei, şi eu sînt în realitate sora mai mare a Irinei, pe care aş vrea să o ajut şi să o protejez toată viaţa”, povesteşte Adina Galupa.

Revenind însă la personajul ei, Adina Galupa crede că acest serial i-a dat o ocazia fantastică să cunoască o cu totul şi cu totul altă lume decît cea din prezent. ”Mă atrag vremurile acelea datorită accentului care se punea pe modestie, onoare, bun simţ şi, în casele cu posibilităţi, pe cultură. Deşi cei mai mulţi oameni erau săraci şi privaţi de informaţie, cred că un cuvînt dat în vremea aceea avea altă valoare faţă de o promisiune făcută azi. În schimb, nu m-ar fi atras epoca anilor 1900 din cauza ideilor preconcepute, a superstiţiilor, a faptului că medicina era rudimentară”. Dar toate aceste lucruri nu se simt acut pe platouri, cu excepţia… vestimentaţiei.

”Ceea ce face întreaga vestimentaţie să fie, după un timp, destul de greu de suportat este combinaţia hainelor în sine. Corsetul care strînge peste care se adaugă kilogramele de haine şi, nu în ultimul rînd, senzaţia claustrofobă dată de costumul închis în unele cazuri pînă la gît”. Însă totul se dovedeşte pînă la urmă uşor pentru o tînără actriţă.

Prima colaborare cu studiourile din Buftea a avut-o acum trei ani, cînd a lucrat pentru telefilmul ”Visuri otrăvite", în care a jucat alături de Maia Morgenstern şi Şerban Ionescu. Acum, a început filmările la primul serial românesc de epocă, difuzat Acasă din această toamnă, iar în timpul liber are grijă de Mo, căţeluşa ei, merge la pescuit, înot sau se întîlneşte cu bărbatul pe care îl iubeşte de doi ani şi jumătate.