Analistii: BNR a redevenit realista

Apropo.ro / 08.02.2008, 12:11
Analistii: BNR a redevenit realista
Majorarea substantiala a prognozei de inflatie reprezinta o miscare "realista" a bancii centrale, considera analistii.

Majorarea substantiala a prognozei de inflatie reprezinta o miscare "realista" a bancii centrale, considera analistii, care vad in discursul de ieri al guvernatorului BNR posibilitatea unor noi intariri a politicii monetare. Tinta de inflatie pe anul acesta este ratata, din moment ce inflatia va urca peste 8% in primul trimestru al anului, spun analistii consultati de ZF, dar Banca Nationala (BNR) va continua sa intareasca politica monetara, cu ochii pe tinta din 2009.

"Modificarea prognozei de inflatie demonstreaza o atitudine prudenta si realista a bancii centrale in acest moment, tinand cont de conjuncturile de pe pietele financiare internationale si puternicele presiuni inflationiste ce se vor materializa in urmatoarele luni, cu un varf al inflatiei de peste 8% la sfarsitul primului trimestru. Estimarile noastre pentru sfarsitul anului prevad o inflatie de 5,6% si un varf inflationist de 8,5% la sfarsitul lunii martie", comenteaza Georgiana Constantinescu, analist la Credit Europe Bank.

"Nici limita superioara a tintei de inflatie nu se poate realiza in acest an", comenteaza Ella Kallai, economist-sef al Alpha Bank.