Analiza echipelor participante la Euro 2008

Apropo.ro / 26.04.2008, 10:00
Euro 2008 bate la usa, asa ca echipele participante se pregatesc sa porneasca spre cucerirea trofeului pus in joc.

Piatra de temelie a Campionatului European de Fotbal a fost asezata in 1956, doi ani dupa prima Cupa a Natiunilor Europene.

Henri Delaunay, secretarul Federatiei Franceze de Fotbal, a fost cel care s-a implicat in organizarea primului turneu, desfasurat in Franta.

De atunci a trecut multa vreme dar pana la urmatorul campionat mai este putin. Afla tot ce este de stiut despre echipele ce urmeaza sa se bata pentru trofeuul din 2008

Romania: Nationala noastra a reusit sa se califice dintr-o grupa dificila, cu Olanda si Bulgaria, iar acest fapt ne-a dat sperante la obtinerea unei performante mari la Euro. Insa, tragerea la sorti a grupelor Campionatului European a fost una cu ghinion pentru noi, deoarece intalnim foste campioane mondiale sau europene, dar chiar si asa, nationala Romaniei a aratat ca poate sa se adune si sa dea maximum in partidele cu adversari puternici.

Cei mai multi specialisti spun ca avem o echipa buna, dar ca, din cauza grupei infernale, cu Italia, Olanda si Franta nu vom realiza mare lucru in Austria si Elvetia. De mentionat faptul ca Romania a avut una dintre cele mai bune aparari in preliminarii, cu doar 7 goluri primite.

Selectionerul Victor Piturca a declarat ca nu pregateste nicio surpriza in ceea ce priveste lotul nationalei Romaniei pentru Euro: “Voi lua jucatorii care au muncit din greu si ne-au ajutat sa ne calificam la turneul final. Nu vor exista surprize", a declarat antrenorul, citat de site-ul oficial al competitiei din aceasta vara. Pe de alta parte, fundasul Cristi Chivu a spus ca "vom lupta pentru glorie, pentru respect si pentru suporteri. Vrem ca fanii nostri sa fie mandri de noi".

Click aici pentru a vedea golurile nationalei Romaniei din preliminariile Euro 2008

Franta: Selectionerul cocosului galic, Raymond Domenech, asteapta cu nerabdare inceperea Campionatul European din Elvetia si Austria. Cei mai benefici ani pentru selectionata de fotbal a Frantei au fost anii ‘90, si anume generatia lui Zidane.

Echipa formata in jurul acestuia a jucat in semifinalele Euro 1996, doi ani mai tarziu a cucerit Cupa Mondiala iar, in final, in 2000 a castigat trofeul european din Belgia si Olanda.

Franta a plecat ca favorita si la Euro 2004, dar a pierdut in sferturile de finala in fata Greciei, care urma sa devina campioana europeana in acel an. Chiar daca echipa nu mai are vigoarea de alta data, generatia lui Ribery poate exploda la acest turneu final din Austria si Elvetia.

Click aici pentru a vedea razbunarea francezilor, in fata italienilor, dupa Cupa Mondiala din 2006

Croatia: Nationala croata a lipsit de la un singur turneu final, din momentul in care si-a pronuntat independenta, si a fost una dintre cele mai in forma echipe din faza grupelor, reusind sa lase Anglia acasa, dar favorizand astfel calificarea Rusiei.

In ultimul meci amical disputat la Glasgow contra Scotiei, nationala Croatiei nu a reusit decat un egal, scor 1-1, chiar daca elevii lui Slaven Bilic au dominat copios partida. Unul dintre cei mai importanti jucatori ai Croatiei este Eduardo da Silva, care a marcat 10 goluri in preliminarii, dar care din cauza unei accidentari grave va rata prezenta la turneul final din Austria si Elvetia.

Click aici pentru a vedea felul in care Anglia a pierdut calificarea in dauna Rusiei

Italia: Este probabil echipa care practica cel mai pragmatic fotbal din lume, este campioana mondiala en-titre, si se numara printre favoritele la cucerirea trofeului. Italia a inceput calificarile pentru turneul european cu un nou antrenor, Roberto Donadoni, care a preluat conducerea nationalei dupa Cupa Mondiala, castigata de italieni sub conducerea lui Marcello Lippi.

Cel mai important jucator al “squadrei azzura” este portarul Gianluigi Buffon, care coordoneaza una dintre cele mai bune defensive din lume. Italia a avut o serie de sase victorii consecutive, pana la ultimul meci de pregatire disputat contra Spaniei. Desi a aliniat o formula de start care se va regasi probabil si la turneul final, selectionerul Donadoni nu a putut impiedica o infrangere in fata ibericilor, care s-au impus cu scorul de 1-0.

Austria: Chiar daca a lipsit timp de zece ani de la un turneu final, cine crede ca Austria va fi la Euro ciuca batalilor s-ar putea sa se fi inselat. In ultimul meci de pregatire, gazdele Campionatului European din iunie au demonstrat ca pot face o figura frumoasa in aceasta competitie, reusind sa tina in sah o nationala a Olandei vazuta de specialisti ca o posibila castigatoare a turneului final.

“Portocala Mecanica”, viitoarea adversara a Romaniei in grupa C de la turneul final, a fost la un pas sa se faca de ras in fata anonimilor austrieci, fiind condusi la un moment dat cu 0-3, dar acestia si-au revenit pana la final, reusind sa se impuna in cele din urma cu 4-3.

Turcia: Este printre putinele nationale care a participat la toate campaniile de calificare pentru “Europene”. Chiar si asa, prima participare la un turneu final al unui Campionat European a venit abia in 1996. In momentul tragerii la sorti a grupelor preliminarii pentru Euro 2008, Turcia parea a treia favorita a grupei dupa detinatoarea trofeului continental, Grecia si dupa Norvegia.

Avand insa aportul tehnicianului care a reusit castigarei Cupei UEFA in 2000 cu Galatasary, Fatih Terim, turcii au reusit imediat sa-si arate clasa, iar dupa primele patru etape conduceau detasat grupa cu 12 puncte si doar cu un singur gol primit, si acela de la greci, in vicoria categorica, 4-1 de la Atena.

Cehia: Acest turneu final reprezinta o ultima sansa pentru actuala generatie de jucatori cehi, care au una dintre cele mai ridicate medii de varsta dintre echipele calificate la turneul final. Karel Bruckner, selectionerul Cehiei, impreuna cu atacantul, Jan Koller, si-au anuntat deja retragerea dupa Euro 2008. Koller, in varsta de 35 de ani, este cel mai bun marcator din istoria reprezentativei de fotbal a tarii sale, a evoluat pana in prezent de 85 de ori in nationala Cehiei, pentru care a marcat 52 de goluri.

Un studiu al firmei "UBS Wealth Management Research", bazat pe previziunile economice si monetare ale celor 16 participante la turneul final din Elvetia si Austria, arata ca Cehia va fi castigatoarea din acest an a competitiei. Interesant este faptul ca in 2006, banca elvetiana a prognozat triumful Italiei la Mondialul german si a indicat corect doua echipe din semifinale, 75 la suta din sfertfinaliste si 81 la suta din calificatele in “optimi”.

Germania: Toata lumea vede Germania ca prima favorita la castigarea Campionatului European de Fotbal. Echipa de fotbal a Germaniei este data drept favorita la Euro 2008 de catre casele de pariuri din Austria, cu cote cuprinse intre 4,5 si 5 la 1, fiind urmata de Italia si Spania, cu 7 contra 1, si Franta cu o cota de 8 la1.

Chiar si asa, sunt unele voci care afirma contrariul, printre acestia numarandu-se si fostul capitan al “panzerelor”, Lothar Matthaus, care spune despre nationala sa ca in acest moment „este praf”. "Haideti sa fim seriosi, e chiar asa plina de succes actuala echipa nationala", a spus fostul international german.

Spania: Tehnicianul nationalei Spaniei, Luis Aragones e convins ca de aceasta data, nationala iberica va face o impresie foarte buna la turneul final din Austria si Elvetia. La ultimele competitii la care a participat, Spania a avut o evolutie mediocra, la Euro 2004 a parasit competitia inca din faza grupelor, iar la Mondialul din Germania a fost eliminata inca din optimile competitiei.

Cu toate astea, selectionerul Spaniei e convins ca poate face din echipa pe care o pregateste o forta pentru Euro 2008. Pionii principali ai nationalei iberice sunt portarul lui Real Madrid, Iker Casillas, si varful Valenciei, David Villa, care a reusit sa marcheze de sapte ori, in preliminarii.

Grecia: Nationala elena, campioana europeana en-titre, a avut cea mai buna linie de clasament, formatie care a pierdut doar cinci puncte in cele 12 meciuri jucate in preliminarii. Interesant este faptul ca echipa Greciei s-a deplasat, la turneul castigat in Portugalia, intr-un autocar cu inscriptia “Grecia antica avea 11 zei, Grecia moderna are 12”.

“Victoria de la Euro 2004 este de domeniul trecutului. Trebuie sa ne concentram pe urmatorul turneu final. Toate echipele sunt de prima mana asa ca nu voi face speculatii in privinta favoritelor. Important este ca jucatorii mei sa fie intr-o forma cat mai buna. Imi e un pic frica de Rusia, deoarece are foarte multi jucatori tehnici care oricand se pot face lucruri frumoase cand sunt cu piciorul pe minge.”, a declarat Otto Rehhagel, selectionerul Greciei.

Click aici pentru a vedea cele mai spectaculoase faze de la Euro 2004

Suedia: Este singura tara din nordul Europei, exceptand Rusia, care participa la acest turneu final si este cunoscuta ca una dintre cele mai disciplinate echipe care vor fi prezente in competitie. Vedeta suedezilor este jucatorul lui Internationale Milano, Zlatan Ibrahimovic, dar care, spre deosebire de restul colegilor, este unul dintre cei mai capriciosi jucatori.

“Este un privilegiu ca ne aflam aici. Avem o grupa grea, cu adversari foarte dificili. Pe spanioli ii stim relativ bine, avand in vedere ca am jucat impotriva lor in preliminarii. Au o echipa experimentata, una dintre cele mai bune din lume, si suntem nerabdatori sa ii intalnim. Nici Grecia sau Rusia nu sunt de neglijat!”, a declarat Lars Lagerback, selectionerul Suediei.

Rusia: Presa rusa a celebrat calificarea echipei nationale la turneul final al Campionatului European de fotbal din 2008, dupa un scenariu cu adevarat miraculos si a multumit Croatiei pentru victoria impotriva Angliei. "Multumim Croatia!", titra cotidianul Sovier Sport, care a reamintit ca Rusia datoreaza calificarea la Euro 2008 victoriei neasteptate a Croatiei in fata Angliei, cu 3-2.

Guus Hiddink, selectionerul Rusiei, cunoscut ca fiind un tip norocos, a precizat la randul sau ca echipa sa a castigat biletul calificarii la "ruleta ruseasca". "Eu nu am crezut in miracol, am crezut intr-o mica sansa. Sunt fericit pentru aceasta victorie si le-am spus jucatorilor mei ca sunt mandru de ei", a spus Hiddink.

Referitor la grupa in care va juca, acesta spera sa produca surpriza cu echipa sa, deoarece Rusia este considerata o formatie slaba. “Este o grupa foarte echilibrata.

Preliminariile au fost foarte dificile, asa ca ma bucur enorm ca suntem aici. Tot ce pot sa spun despre Grecia este ca au meritat victoria din 2004 si sunt constient ca vor face totul pentru a merge cat mai departe si acum. Toata lumea este fericita ca a picat in grupa cu noi, pentru ca ne cred slabi. Eu pot sa va spun ca vom incerca sa surprindem pe toata lumea si sa ne calificam.”, a mai adaugat tehnicianul.

Elvetia: Este una dintre cele mai tinere reprezentative care vor participa la acest Campionat European si au una dintre cele mai bune defensive dintre echipele calificate. Una dintre problemele echipei este in caompartimentul ofensiv, care in ultimele partide a marcat foarte putine goluri.

Un posibil raspuns la seceta din atacul elvetienilor o poate reprezenta absenta capitanului Alexander Frei, care a suferit o grava accidentare la genunchi. Chiar si asa, selectionerul Jakob Kuhn spera ca forta defensivei sale, alaturi de caldura publicului, sa faca diferenta in partidele pe care echipa Elvetiei le va disputa la Euro 2008.

Polonia: Chiar daca au inceput cu stangul faza preliminariilor, Polonia s-a calificat de pe primul loc intr-o grupa in care erau prezente nume mari ale fotbalului european precum Portugalia, Serbia, Finlanda si chiar Belgia.

Selectionerul nationalei Poloniei, Leo Beenhakker, a afirmat ca echipa sa evolueaza foarte bine in ultima perioada si spera sa produca o surpriza la Campionatul European din luna iunie. Presedintele Federatiei Poloneze de Fotbal (PZPN), Michal Listkiewicz, a anuntat ca in cazul in care echipa Poloniei va castiga Campionatul European de fotbal din Austria si Elvetia, fotbalistii polonezi vor imparti o prima de 3 milioane de euro.

Olanda: Este la momentul actual, una dintre cele mai mari forte ale Europei si o fosta castigatoare a Campionatului European de Fotbal, in 1988. Marco van Basten isi va incheia mandatul de selectioner al “Portocalei Mecanice” dupa turneul din Austria si Elvetia, iar acesta ar putea reprezenta motivul principal ca sa conduca nationala Olandei spre fazele superioare ale competitiei.

Rafael van der Vaart, Wesley Sneijder si Robin van Persie sunt unii dintre cei mai buni jucatori de creatie din lume si reprezinta solutii viabile pentru selectioner. Cel mai important atacant al olandezilor este Ruud van Nistelrooy, jucatorul lui Real Madrid, care ar putea fi prezent la ultimul sau turneu final, din cariera.

Click aici pentru a vedea supergolul lui Van Basten, care a adus trofeul olandezilor in 1988

Portugalia: S-a calificat la turneul final de pe pozitia a doua, intr-o grupa castigata de Polonia. Avand o singura infrangere in cele 14 meciuri de calificare, pare una dintre favoritele Euro 2008, mai ales ca are o revansa de luat, dupa finala pierduta, pe teren propriu, in fata Greciei.

Au una dintre cele mai puternice echipe din lume, cei mai importanti jucatori fiind atacantul lui Manchester United, Cristiano Ronaldo, care a reusit sa marcheze opt goluri in preliminarii, si tanarul mijlocas al lui FC Porto, Ricardo Quaresma.

Majoritatea oamenilor de fotbal sunt de parere ca selectionerul Luiz Felipe Scolari este pus intr-o situatie dificila, deoarece trebuie sa aleaga o formula de echipa cu jucatori tineri si valorosi, precum Cristiano Ronaldo, Simao, Ricardo Quaresma si Nani, dar care s-ar putea, sa nu aibe loc cu totii, in formula de start a echipei.

Printre cele mai importante nume care nu au reusit sa se califice la EURO 2008, sunt: Anglia, Serbia, Norvegia, Ucraina, sfert-finalista la Mondialele din 2006, Scotia, Bulgaria, Irlanda, Danemarca si chiar Israel.

UEFA a anuntat ca la Euro, simularile, pedepsite cu cartonas galben, vor putea fi sanctionate de instantele disciplinare si dupa meci, pe baza inregistrarilor video. Forul european le-a atras arbitrilor atentia sa pedepseasca sever, prin eliminare, orice forma de violenta pe teren.