Andorra a scos chipul lui Hristos de pe monedele euro

De: Marian Andrei / 20.08.2013, 12:30
Uniunea Europeană a cerut Andorrei să schimbe aspectul actual al monedelor euro, bătute în principat, și să scoată chipul lui Hristos, înlocuindu-l cu o imagine neutră.

Autoritățile UE și-au explicat cererea prin dorința de a respecta principiul de neutralitate în sfera religioasă.

Guvernul Andorrei a considerat cererea UE „rațională și întemeiată” și a înlocuit chipul lui Iisus de pe monedele de 10, 20 și 50 de cenți cu imaginea unei clopotnițe.

Acordul monetar dintre Andorra și Uniunea Europeană permite micuțului stat să folosească euro ca monedă oficială, dar și de a emite astfel de monede, începând cu 1 ianuarie 2014.

  

Designul monedelor care vor fi emise de Andorra a fost stabilit în urma unui concurs. Astfel, pe monedele de 1, 2 și 5 eurocenți va figura o antilopă, pe cele de 10, 20 și 50 de eurocenți ar fi trebuit să se afle o reprezentare a lui Iisus Hristos preluată din picturile bisericii San Marti de la Cortinada. Pe monedele de 1 euro va fi reprezentată Casa de la Vall (clădirea care găzduiește Consiliul General al Andorrei) iar pe cele de 2 euro – stema primcipatului.

În 2012, Comisia Europeană a cerut Slovaciei să renunțe la simbolica religioasă de pe monede, însă Guvernul acestei țări și-a susținut dreptul de a păstra monedele de doi euro, pe care sunt înfățișați Sfinții Kirill și Metodiu.