Andreea Esca – Cel mai frumos 1 Decembrie din viaţa ei

Apropo.ro / 26.11.2012, 09:57
Andreea Esca – Cel mai frumos 1 Decembrie din viaţa ei
Pentru Andreea Esca, România are vocea Angelei Gheorghiu, e frumoasă ca Mădălina Ghenea sau Catrinel Menghia, are gust de salată de vinete sau cozonac cu lapte, e amuzantă ca seria filmelor “B.D” ori mai recentul “Ho Ho Ho”, are miros de mare la Constanţa şi de pădure la Sibiu şi, în general, e un neam de poveste.

Iată câteva dintre motivele pentru care Andreea Esca iubeşte această ţară.

Care este primul tău gest patriotic de care îţi aminteşti? Care este cel mai recent?
Intonarea imului de stat, la şcoală, când începeam orele. Nu cred că ar fi o idee rea nici acum să se întâmple aşa. De ce, când cântă americanii sau francezii, ne emoţionăm şi la noi ar trebuie să fie altfel? Cel mai recent este tot intonarea imului de 1 decembrie, anul trecut, la PRO TV. Şi m-au emoţionat şi desenele dedicate zilei naţionale pe care le-au realizat copiii ce au participat la crearea unui logo „Google” special pentru 1 decembrie.

În călătoriile tale în străinătate, ţi-a fost vreodată ruşine să spui că eşti din România?
Nu. Dar nu mi-a fost mereu uşor să aud lucruri spuse despre români.

Care a fost cel mai frumos 1 Decembrie din viaţa ta? De ce?
Toate zilele de 1 Decembrie sunt frumoase, pentru că în redacţie este o superatmosferă. Lucrăm cu drag la nişte reportaje despre români frumoşi, mâncăm sarmale şi mămăligă, dansăm, ne distrăm. Şi încheiem ziua cu o petrecere pe cinste la Buftea.

Dacă nu ar fi căzut regimul comunist în ’89, ce meserie crezi că ai fi avut astăzi?
Habar n-am. Contabilă, dacă aş fi intrat la ASE…

Dacă ar fi să te muţi din Bucureşti, în ce colţ al ţării ţi-ar plăcea să trăieşti? De ce?
Fie la Sibiu, unde atât oamenii cât şi natura sunt deosebite, fie la Constanţa, pentru că sunt îndrăgostită de mare.

Dacă ar fi să faci reclamă României, care ar fi topul 5 al locurilor care trebuie vizitate? Dar un top 5 al mâncărurilor tradiţionale care merită savurate?

Oraşul Sibiu şi împrejurimile, cetatea şi biserica din Viscri, conacul Malancrav, Braşovul, conacul Polizu ( Iaşi) şi mănăstirile din Moldova, Valea Jiului. Mâncăruri: sarmale cu mămăligă, gulaş picant, cartofi prăjiţi în untură cu un ou ochi pe ei şi brânză rasă şi salata de vinete. Desert: cozonac cu lapte.

Ţi se întâmplă, de 1 Decembrie, să nu-ţi poţi reţine lacrimile? Ce anume te impresionează?
Mă impresionează trecerea anilor. Mi se pare că ieri a fost 1 Decembrie de anul trecut. Şi am emoţii îngrozitoare, ca la 1 decembrie 1995.

Pentru străini, România înseamnă, de multe ori, Nadia, Hagi şi Dracula. Cu primii doi s-au mai făcut interviuri. Dar dacă Dracula ar accepta un interviu face to face cu tine, care ar fi prima ta întrebare?
„Cum i se pare Francis Ford Coppola?”

Ce-ţi place în România şi ce nu?
Dacă am ales să rămân aici, nu contează ce nu-mi place. Contează să pun umărul să fie mai bine. Şi, sincer, aşa cum suntem, cu bune şi rele, nu mă mişcă mai mult niciun neam. Chiar suntem ” de poveste”.

Ce faci anul asta de ziua naţională?
Cânt, dansez, spun „Bună seara, România! Bună seara, Bucureşti!”, cânt din nou, mănânc bulz, fasole cu ciolan, sarmale şi dansez iar, ca să nu se aşeze.

Care sunt filmele tale preferate româneşti?
„Filantropica”, „Marţi după Crăciun”, „Despre oameni şi melci”, „Ho Ho Ho” şi, desigur, seria filmelor de comedie „B.D.”.

Care dintre vedetele noastre din diasporă crezi că aduc un beneficiu de imagine României?
Toate modelele de top: Diana Dondoe, Andreea Diaconu, Irina Lăzăreanu, Diana Moldovan, Catrinel Menghia, Mădălina Ghenea, din lumea sportivă – Nadia Comăneci, din cultură – soprana Angela Gheorghiu, scriitoarea Herta Muller, balerina Alina Cojocaru şi mulţi alţii.