Andreea Fried – Urmaşa lui Avram Iancu

Apropo.ro / 04.08.2008, 00:00
Andreea Fried - Urmaşa lui Avram Iancu
Asemeni oricărui provincial venit pentru prima oară în Capitală, ştiristei Prima TV nu i-a fost uşor. Trebuia să ajungă să prezinte ştirile şi s-a încurcat şi în staţiile de metrou şi printre tramvaie. Pînă la urmă, a găsit drumul şi acum spune că trăieşte cea mai frumoasă perioadă din viaţa ei.

Are 25 de ani şi îşi doreşte din copilărie să fie la pupitrul ştirilor. “De cînd mă ştiu, mi-am înnebunit părinţii că vreau la televizor. Mă prefăceam că prezint, îmi găseam cîte un obiect pe post de microfon şi vorbeam cît era ziua de lungă. Dar şansa mi s-a ivit de abia în anul II de facultate”, povesteşte ea. Şi-a început cariera în televiziune în 2004, ca reporter la un post local din Cluj, iar doi ani mai tîrziu, a primit premiul pentru cel mai bun reporter, la Festivalul televiziunilor locale “Simfest”. Tot în 2006, Andreea a devenit prezentatoare, la acelaşi post TV la care a debutat, ca apoi să se alăture echipei de ştiri de la Prima TV, în calitate de corespondent. Următorul pas a fost pupitrul ştirilor “Focus”.

Andreea Fried intră în categoria fericiţilor care au avut parte de un mentor în viaţă. A învăţat aproape tot ce ştie în profesia ei de la producătorul general pe care îl avea la televiziunea din Cluj. “Nu mi-a fost uşor, pentru că şefa mea era minuţioasă şi foarte pretenţioasă, dar am ascultat şi am învăţat în fiecare zi”. Însă a lăsat Clujul pentru Bucureşti şi prima oară cînd a ajuns în Capitală a fost total bulversată. “Acum, am reuşit să mă acomodez şi pot să spun că trăiesc cea mai frumoasă perioadă din viaţa mea. Pînă acum nu ştiam ce înseamnă să cîştigi bani, să plăteşti chirie, facturi, să găteşti. Iar de cînd am învăţat acest obişnuit pentru orice adult, mi-am dat seama că viaţa e… minunată”.

Istoria numelui Fried

Andreea e de origine germano-româno-maghiară. Străbunicii ei au fost aduşi din Germania în România, ca specialişti metalurgi. S-au stabilit în Baia Mare. Bunicul din partea tatălui ei, german la origine, s-a căsă­torit cu o femeie de origine maghiară. “Iar străbunicul din partea bunicii mele a fost moţ, din Munţii Apuseni. Se pare că sînt rudă îndepărtată cu Avram Iancu”, spune ea.