Andrei Ioniţă, primul violoncelist român care câştigă prestigiosul Concurs „Ceaikovski”

De: Nicoleta Nicolae / 03.07.2015, 08:00
Andrei Ioniţă, primul violoncelist român care câştigă prestigiosul Concurs „Ceaikovski”
Tânărul violoncelist Andrei Ioniţă devine primul român care a obţinut Premiul I şi Medalia de Aur pentru performanţa sa în cadrul Ediţiei a XV-a a Concursului Internaţional „Piotr Ilici Ceaikovski” la secţiunea violoncel, desfăşurat în perioada 16 – 30 iunie în Moscova şi Sankt Petersburg.

Violoncelistul Andrei Ioniţă a evoluat în data de 28 iunie 2015 în finala prestigiosului Concurs Internaţional Piotr Ilici Ceaikovski – ediţia a XV-a.  Finala a avut loc în Marea Sală a Filarmonicii din Sankt Petersburg, unde, acompaniat de orchestra simfonică dirijată de Nikolai Alexeev, Andrei Ioniţă a interpretat „Variaţiunile pe o temă rococo” op.33 de Piotr Ilici Ceaikovski şi Concertul nr.1, op 107 în Mi bemol major pentru violoncel şi orchestră de Dmitri Şostakovici.

Violoncelistul în vârstă de 21 de ani este absolvent al Şcolii de Muzică şi Arte Plastice Nr.1 „Iosif Sava” din Bucureşti, iar în prezent studiază la Universitatea de Arte UdK din Berlin, sub îndrumarea profesorului Jens Peter Maintz.

ELITE ART Club UNESCO elogiază eforturile tânărului violoncelist de a crea performanţă şi îşi exprimă întreaga susţinere şi de această dată. Organizaţia ELITE ART Club UNESCO are ca misiune promovarea tinerilor artişti, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum şi ale unor valori deja consacrate. În trecut, ELITE ART Club UNESCO şi Andrei Ionită au colaborat pentru realizarea de proiecte culturale care au contribuit atât la dezvoltarea artistică a tânărului, cât şi la îndeplinirea misiunii organizaţiei.

Andrei Ioniţă este laureat la numeroase concursuri naţionale şi internaţionale, dintre care amintim concursurile internaţionale ARD în Munchen 2014, „Feuermann Grand Prix” în Berlin 2014, „Aram Hachaturian” în Yerevan, Armenia 2013, premiul „Landgraf von Hessen” oferit în cadrul Academiei Kronberg 2012, concursurile „J.J.Dotzauer” în Dresda şi „David Popper” în Varpalota, Ungaria 2009, „Vatelot-Rampal” la Paris 2007, precum şi Marele Premiu la concursul „Lira de Aur”, Suceava 2008. Andrei Ioniţă susţine o bogata activitate concertistică, atât în ipostază camerală, precum şi solistică, printre care se numară apariţii în Paris (Dome des Invalides şi Petit Palais), Moscova, Sankt Petersburg (Sala Mare a Filarmonicii), Berlin (Philharmonie, Deutsche Oper, Konzerthaus), Munchen (Herkulesaal, Prinzregententheater), Basel, Hamburg, Roma, Arezzo, Tunis, dar şi concerte pe scenele filarmonicilor din ţară: Bucureşti – Ateneul Roman, Iaşi, Ploieşti, Arad, Piteşti, Sibiu, Craiova. În noiembrie 2015, violoncelistul român va susţine un concert de debut ca solist cu orchestra Deutsches Symphonie-Orchester în Sala Mare a Filarmonicii din Berlin. Andrei Ioniţă cântă pe un instrument Goivanni Battista Rogeri din anul 1671, oferit de către fundaţia Deutsche Stiftung Musikleben din Hamburg.