Angela Gheorghiu, declarații controversate, despre „false legende” ca Enescu, Porumbescu și Maria Tănase

De: Ana Obretin / 08.10.2021, 12:25
Angela Gheorghiu, declarații controversate, despre

Angela Gheorghiu a stârnit controverse după ce a vorbit într-un interviu despre crearea unor „false legende” în muzica autohtonă. „Sunt compozitori din România care au lucrări mai importante decât George Enescu”, a spus artista. Gheorghiu este una dintre cele mai cunoscute soprane din România la nivel mondial.

În urmă cu câteva săptamâni, soprana și-a lansat în România, la Editura Curtea Veche, volumul „Angela Gheorghiu. O viaţă pentru artă”, cuprinzând interviurile sale cu jurnalistul britanic Jon Tolansky și cu Sorana Savu.

Într-un interviu acordat contributors.ro cu această ocazie, Angela Gheorghiu a spus că legendele care s-au format în istoria muzicii românești „sunt exagerate, s-au construit false legende comandate. Sunt nume și istorii construite”. Artista spune că a aflat că „nu numai istoria de la școală, istoria României, politică sau socială, dar și istoria culturală este alcătuită în România din false legende”, la sfârșitul studiilor sale la Conservator, de la dirijorul Sergiu Celibidache.

Angela Gheorghiu: Enescu a cântat o dată la New York, a înlocuit un dirijor

„Despre Enescu știu doar că în America a cântat o dată la New York, a înlocuit un dirijor, pe Toscanini, la Carnegie Hall. L-a înlocuit, deci nu l-a invitat nimeni initial pe el. Și după aceea a fost a doua oară. Deci de două ori, cu două ori nu faci carieră, da?”, este de părere Gheorghiu.

Artista o mai dă ca exemplu pe Maria Tănase:  „Nu poți să spui că Maria Tănase cânta la New York, dacă ea a cântat printre mese. Este adevărat. A cântat, într-o expoziție probabil internațională din moment ce i-a invitat și pe români acolo. Oamenii stăteau la mese și ea a cântat printre acei oameni. Dar trebuie înțeleasă nuanța pe care eu vreau să o arăt”.

Compozitorul Ciprian Porumbescu intră și el pe lista „legendelor false”: „Ciprian Porumbescu a fost un compozitor ce se afla la începutul carierei, a compus o operetă românească. Muzica sa nu este de mare valoare, comparativ cu mulți alți compozitori români. Bietul de el nici n-a avut timp pentru că a murit tânăr din cauza tuberculozei”.

Angela Gheorghiu: Lipatti, Celibidache, „adică artiști care contează pe plan mondial”

Pe de altă parte, soprana a dat și exemple de personalități din lumea muzicii pe care le consideră valoroase. I-a enumerat pe pianiștii Radu Lupu și Clara Haskil, compozitorul Dinu Lipatti și dirijorul Sergiu Celibidache. „Adică artiști care contează pe plan mondial, care contează cu adevărat”. Artista a dat și exemple de compozitori pe care îi consideră mai buni decât Enescu, respectiv Nicolae Bretan, Pascal Bentoiu și Paul Constantinescu.

Declarațiile Angelei Gheorghiu au generat critici, dar și laude pe rețelele de socializare online. Unii au fost de părere că soprana are curaj pentru că face o reevaluare tranșantă a valorilor internaționale ale muzicii românești. Alții o acuză de snobism cultural.

CITEȘTE ȘI: Soprana Angela Gheorghiu, întâlnire cu fanii şi sesiune de autografe la Cărtureşti

The Guardian: Soprana Angela Gheorghiu e „ca un semafor” in spectacolul „Tosca”

Foto: Profimedia Images