Angela Gheorghiu sărbătorește 50 de ani de viață și 25 de ani de carieră internațională

Apropo.ro / 07.09.2015, 16:13
Angela Gheorghiu sărbătorește 50 de ani de viață și 25 de ani de carieră internațională
Soprana Angela Gheorghiu, un superstar al operei mondiale, împlinește, luni, 50 de ani, prilej cu care rememorează cele mai importante momente din cariera sa internațională, ce se întinde pe o perioadă de 25 de ani.

Născută în Adjud, pe 7 septembrie 1965, Angela Gheorghiu a urmat cursurile Liceului „George Enescu” din București, începând cu anul 1980.

În 1981 a cântat pentru prima data la Ateneul Român din București, într-un concert. Din 1984, a studiat la Conservatorul „Ciprian Porumbescu”, în prezent Universitatea Națională de Muzică din București, sub îndrumarea profesoarei Mia Barbu.

În perioada 1984 – 1990 a participat la numeroase concerte, emisiuni TV și înregistrări la București, iar în 1990 a debutat la Opera din Cluj-Napoca, în rolul principal, Mimi, din opera lui Giacomo Puccini „La Boheme”.

În 1990 a câștigat competiția internațională pentru tineri soliști de operă Belvedere Singing Competition, iar în 1992 a debutat la Royal Opera House – Covent Garden, în rolurile Zerlina din „Don Giovanni” și Mimi din „La Boheme”.

În 1992 a debutat la Opera de Stat din Viena, cu Adina din „L’elisir d’amore”, de Gaetano Donizetti, iar în 1993 a debutat la Metropolitan Opera din New York, cu Mimi din „La Boheme”.

În 1993 a debutat la Salzburg Festival, cântând „Spiegarti non poss’io” din opera lui Wolfgang Amadeus Mozart „Idomeneo”.

În 1994 a interpretat rolul Violettei din „Traviata” de Giuseppe Verdi, la Royal Opera House Covent Garden. Spectacolul a fost televizat în întreaga lume, înregistrat pe CD și pe DVD. A fost primul spectacol transmis live de la Royal Opera House și, pentru a-l difuza, televiziunea publică britanică, BBC, și-a modificat programul.

În același an, a cântat alături de Placido Domingo într-o serie de concerte în România, Germania, Republica Cehă, Elveția, Austria, Finlanda, Statele Unite ale Americii, Peru și Portugalia, în 1995 a înregistrat primul album de studio cu DECCA, iar în 1996 a înregistrat prima operă cu EMI, „La Rondine”, la studiourile Abbey Road din Londra.

Sursa: MEDIAFAX