Angelina Jolie militează împotriva violurilor din război

De: Gabriela Voicu / 26.03.2013, 10:12
Angelina Jolie militează împotriva violurilor din război
Actrița Angelina Jolie și William Hague, ministrul britanic de Externe, vor să atragă atenția comunității internaționale asupra problematicii violurilor comise în timp de război.

Actrița Angelina Jolie și William Hague, ministrul britanic de Externe, au început o vizită în Rwanda și în RD Congo, organizată cu scopul de a atrage atenția comunității internaționale asupra problematicii violurilor comise în timp de război

Șeful diplomației britanice și actrița americană, care deține funcția de trimis special al Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), vor vizita mai întâi Rwanda, după care vor merge în țara vecină, Republica Democrată Congo.

Cu prilejul acestei vizite, ei se vor întâlni cu mai multe victime ale violențelor sexuale și cu membrii asociațiilor locale și ale organismelor ONU care le sprijină. William Hague și Angelina Jolie se vor întâlni și cu oameni politici cu care vor discuta despre necesitatea găsirii unei soluții perene pentru conflictul dintre armata congoleză și Mișcarea 23 martie (m23) din provincia Nord-Kivu, o zonă în care sunt comise numeroase violuri.

Vrem să convingem guvernele să acorde acestei probleme toată atenția pe care o merită”, a declarat Angelina Jolie, care a spus că această vizită îi va permite în primul rând să le audă în mod direct pe victimele violurilor și violențelor sexuale comise în timpul conflictului din RD Congo.

În aprilie 2012, UNHCR a luat decizia de a-i acorda Angelinei Jolie titlul de trimis special, întrucât actrița americană a dovedit în ultimul deceniu, de când a devenit ambasadoare a bunăvoinței pentru UNHCR, un angajament excepțional față de cauza persoanelor refugiate.

Angelina a donat în ultimii ani peste 5 milioane de dolari programelor inițiate de ONU pentru ajutorarea persoanelor refugiate din lumea întreagă. Angelina Jolie, care a deținut titlul de ambasadoare a bunăvoinței pentru Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (United Nations High Commissioner for Refugees/ UNHCR) din 2001 până în aprilie 2012, a vizitat în această perioadă peste 40 de tabere de refugiați pe plan mondial.