Angelina Jolie și Catherine Deneuve, în dicționarul femeilor celebre

De: Marian Andrei / 20.11.2013, 10:00
Angelina Jolie și Catherine Deneuve, în dicționarul femeilor celebre
Aproximativ 10.000 de feme, din toate epocile și de pe toate continentele au fost incluse în "Dicționarul universal al creatoarelor" ("Dictionnaire universel des créatrices"), publicat sub patronajul UNESCO, cu scopul de a evidenția "contribuția la dezvoltarea umanității".

Acest volum de 5.000 de pagini reprezintă „un monument al mișcării de emancipare a femeilor”, a subliniat în prefața volumului Antoinette Fouque, cofondatoare a MLF (Mouvement de Libération des Femmes), care a coordonat publicarea dicționarului alături de profesorul universitar Béatrice Didier și de scriitoarea și profesoara Mireille Calle-Gruber. „Fie ca acest gest făcut pentru gloria femeilor să contribuie la educarea posterității”, se afirmă în aceeași prefață.

Cele „40 de secole de istorie și toate domeniile activității umane: arte, sport, politică, istorie, literatură, știință și tehnică” au fost analizate de 1.600 persoane din lumea întreagă – profesori universitari, istorici, filosofi -, care au lucrat din 2006 la acest dicționar care recenzează circa 10.000 de femei, celebre sau puțin cunoscute, care „au marcat timpul în care au trăit”, dar și școli și mișcări sociale în care femeile au strălucit.

În aceste articole, prezentate sub forma unor mici biografii, dicționarul propune un parcurs eclectic, începând cu Agnodice, ginecolog din Grecia Antică, și până la Ségolène Royal, J.K. Rowling și Simone Veil, dar și actrițe celebre, precum Angelina Jolie și Catherine Deneuve.

Béatrice Didier, unul dintre autori, lasă poarta deschisă în fața unor reeditări completate ale dicționarului: „Cum să faci o alegere? Probabil vor exista cititori care ne vor reproșa anumite omisiuni”.