Angry Birds, „unealtă” de spionare a NSA

De: Marian Andrei / 28.01.2014, 12:00
Angry Birds,
Agenția americană Națională de Securitate (NSA) și Centrul Britanic de Comunicații Guvernamentale (GCHQ) au colectat date personale prin aplicațiile pentru smartphone-uri, cum ar fi popularul joc Angry Birds.

Noile aplicații pentru iPhone sau smartphone-uri cu Android transmit informații care merg de la modelul telefonului și dimensiunile ecranului până la detalii personale cum ar fi vârsta, sexul și locația posesorului.

Horoscop 2014 – Vezi ce prevăd astrele pentru zodia ta în 2014!

Potrivit unor documente furnizate de Edward Snowden, unele aplicații merg mult mai departe, furnizând, pe baza unor algoritmi, informații mult mai sensibile, cum ar fi orientarea sexuală și preferințele în acest domeniu.

În practică, cele mai multe informații au fost obținute de la site-urile social media, cum ar fi Facebook sau Twitter. În funcție de profilul setat de utilizator, NSA și omoloaga sa britanică poate colecta date despre țara, de origine, poziția curentă (prin geolocație), vârsta, sexul, starea civilă (singur, căsătorit, divorțat), venituri, etnie, orientarea sexuală, nivelul de educație, numărul de copii.

 Documente provenite de la GCHQ arată că numeroase date au fost obținute de la firmele care servesc reclame. Este dat ca exemplu compania Millennial Media, care a semnat un contract de asociere cu Rovio, producătorul celebrului joc Angry Birds care a fost descărcat de peste 1,7 miliarde de ori. Întrebate despre asocierea cu NSA și GCHQ, Rovio a declarat că „nu are cunoștință despre asemenea programe sau practici și nu are nicio implicare cu organizațiile menționate”, în timp ce Millennial Media nu a catadicsit să răspundă.

În urma dezvăluirilor privind interceptările, cele două agenții ar putea trece la un nivel superior, „pasiv”, care să nu mai implice acceptul sau colaborarea unor terțe companii, ci să intercepteze direct datele transmise prin cabluri.