Aniela Petreanu, vacanţă între Occident şi Orient

Apropo.ro / 17.05.2012, 06:00
Aniela Petreanu, vacanţă între Occident şi Orient
Pentru actriţa Aniela Petreanu de la “Serviciul Român de Comedie”, primăvara a venit cu o vacanţă de vis petrecută între Occident şi Orient.

După două săptămâni pline în care s-a bucurat de romanticul Paris şi de împrejurimi, acriţa de la Pro Tv a ales să petreacă un 1 mai inedit, în Istanbul. „Ce e minunat e că Parisul m-a ales pe mine, iar la Istanbul mi-am dorit să ajung să învăţ arta negociatului pentru viitoarele contracte şi pentru că îmi plac oraşele înconjurate de apă, iar Istanbul e şi situat pe două continente, aşa că a devenit o desţinatie tentantă”, spune Aniela.
„Deşi am fost a patra oară în Paris, abia acum am vizitat muzeul Louvre”, îşi începe Aniela povestea. „Ştiam că asta îmi va lua o zi întreagă. Şi încă nu i-am vazut toate comorile. Un motiv să mă duc iar la Paris. La Grand Palais a fost o expoziţie de fotografie Helmut Newton, iar la Musee d’Orangerie am contemplat îndelung nuferii lui Monet”. Şi pentru că este un turist activ, ca „argintul viu” după cum se caracterizează, şi pentru că preferă să nu irosească nici o clipă, Aniela a plecat apoi în cealaltă parte a continentului, tocmai în Istanbul.
„A fost cel mai frumos 1 mai din viaţa mea. Am vizitat Bazilica Cisterna, o cisternă subetrana, fost rezorvor de apa al oraşului, Hagia Sofia, Palataul Topkapi cu haremul şi sala de circumcizie, Moscheea Albastra, cartiere nebătute şi nebănuite de turişti, am urcat în turnul genovez sau turnul Galata, din pacate cu liftul deşi aş fi preferat scările, am vizitat o biserică bizantină care a devenit Moscheea Sfânta Sofia cea Mică, însă cel mai mult m-a impresionat Biserica Chora, o bijuterie bizantină”.
Aniela recunoaşte că s-a pierdut prin celebrul bazar din Istanbul, unde a avut însă grijă să negocieze şalurile pe care şi le-a cumpărat ca amintire: „De cine trebuie însă nu m-am pierdut”, glumeşte Aniela, „iar cu prietenii ne-am găsit prin telefon dându-le coordonatele porţii pe care am nimerit-o pentru a ieşi. E plăcut să te pierzi pe acolo. Mi-am cumpărat multe esarfe din caşmir, le ador. Am negociat, dar mai am de învăţat.” Şi pentru că o vizită în Istanbul înseamnă şi multe preparate culinare de excepţie, Aniela recunoaşte că nu şi-a refuzat bucuria prânzurilor savurate în port: „Mâncarea este extraordinar de proaspătă şi de gustoasă. Am încercat fresh de morcovi, fish-kebab, calamari, baclava… fără întrebări legate de kilogramele în plus, vă rog”, glumeşte actriţa de la Pro Tv.