ANONIMUL in Delta din 13 august

Apropo.ro / 24.07.2007, 16:36
ANONIMUL in Delta din 13 august
Festivalului International de Film Independent ANONIMUL se va desfasura in perioada 13 - 19 august la Sfantu Gheorghe, in Delta Dunarii. Festivalul a ajuns in acest an la cea de-a patra editie. Invitatii speciali ai acestei editii a Festivalului sunt regizorul britanic Ken Loach (foto) si


Festivalului International de Film Independent ANONIMUL se va desfasura in perioada 13 – 19 august la Sfantu Gheorghe, in Delta Dunarii. Festivalul a ajuns in acest an la cea de-a patra editie.

Invitatii speciali ai acestei editii a Festivalului sunt regizorul britanic Ken Loach (foto) si regizorul roman Cristian Mungiu , ultimii doi regizori laureati cu Palme dÂ’Or la Festivalul de Film de la Cannes in 2006, respectiv 2007.

Ken Loach vine la Sfantu Gheorghe dupa ce filmul sau „The Wind that Shakes the Barley” – Palme dÂ’Or 2006 a deschis oficial festivalul ANONIMUL anul trecut.

In 2007, Loach va fi prezent la proiectia filmului „Tickets”, regizat impreuna cu Abbas Kiarostami si Ermanno Olmi.

Regizorul britanic, in varsta de 71 de ani, este cunoscut publicului pentru titluri ca „AeÂ…Fond Kiss” /”Un sarut tandru”, „Sweet Sixteen”, „Bread and Roses” sau „CarlaÂ’s Song”. A adunat de-a lungul carierei sale impresionante 7 prezente in Competitia Oficiala de la Cannes, Palme dÂ’Or in 2006, 2 nominalizari la Premiile BAFTA, 2 nominalizari la Ursul de Aur al Festivalului de Film de la Berlin si alte 2 la Leul de Aur al Festivalului de Film de la Venetia.

Cristian Mungiu, impreuna cu o parte a echipei sale, va asista la proiectia filmului „4 luni, 3 saptamani si 2 zile”, laureat cu Palme dÂ’Or in 2007. Regizorul roman, in varsta de 39 de ani, este cunoscut publicului pentru titluri ca „Occident” si „Curcanii nu zboara”.

A adunat pana acum mai multe premii: Premiul Publicului la Festivalul International de Film de la Salonic, Premiul FIPRESCI la Festivalul International de Film de la Sofia si a participat la sectiunea Quinzaine des Realisateurs a Festivalului de Film de la Cannes in 2002, iar in 2005 la Festivalul de Film de la Berlin.

Ambii regizori vor raspunde intrebarilor publicului prezent la Sfantu Gheorghe dupa proiectii.

Festivalul propune anul acesta un program paralel necompetitional dedicat problemelor globale cu care se confrunta astazi omenirea: incalzirea globala, schimbarile climatice, lipsa de apa, lipsa de medicamente, efectele devastatoare ale razboiului, etc.

Programul cuprinde:

„An Inconvenient Truth”

„Un adevar incomod”

SUA, 2006

Regia: Davis Guggenheim

Narat de fostul vice-presedinte al SUA Al Gore.

Oscar 2007 pentru cel mai bun film documentar si Oscar 2007 pentru cea mai buna coloana sonora originala, acordat Melissei Etheridge pentru cantecul „I Need to Wake Up”.

„Invisibles”

Spania, 2007

Regia: Wim Wenders , Mariano Barroso , Isabel Coixet , Javier Corcuera , Fernando León de Aranoa

Produs de actorul spaniol Javier Bardem si proiectat in premiera la Festivalul de Film de la Berlin 2007.

„The Great Warming”

SUA, Canada, 2006

Realizat de Karen Coshof si narat de actorul american Keanu Reeves si de cantareata canadiana castigatoare a unui premiu Grammy Alanis Morisette.

„A World without Water”

„O lume fara apa”

Marea Britanie, 2006

Regia : Brian Woods (castigator al doua premii BAFTA pentru televiziune in 2005 si 2007)

Sectiunile competitionale ale Festivalului – lungmetraj, scurtmetraj de fictiune si scurtmetraj de animatie cuprind 9 titluri de lungmetraj (cu 2 mai mult decat in 2006), 36 titluri de scurtmetraj de fictiune si 18 de scurtmetraj de animatie.

Aproape 300 de scurtmetraje de fictiune si animatie din 28 de tari, dintre care 36 romanesti, s-au inscris la editia din acest an.

La sectiunea scurtmetraj fictiune, in urma selectiei, au intrat in competitie 5 filme romanesti: „O foarte scurta trilogie despre singuratate „, regia Bogdan George Apetri (produs de Columbia University Film School); „Lectia de box”, regia Alexandru Mavrodineanu; „Si binele trebuie sa aiba margini”, regia Gabriel Achim; „Acasa”, regia Paul Negoescu si „Balastiera #186”, regia Adina Pintilie.

Printre cele 36 scurte de fictiune selectionate se afla si: „AH MA”, regia Anthony Chen – Premiul Special al Juriului la Festivalul de film de la Cannes 2007; „My Sister”, regia Marco van Geffren – mentiune la Festivalul de film de la Cannes 2007; „Pick-up”, regia Manuel Schapira / Festivalul de film de la Berlin 2007.

La sectiunea scurtmetraj de animatie, printre cele 18 filme selectionate se afla si „The Danish Poet”, regia Torill Kove, castigator al premiului Oscar 2007 pentru scurtmetraj de animatie. Nu a fost selectat niciun scurtmetraj romanesc de animatie dintre cele 3 inscrise pentru selectie.

Cele 9 filme de lungmetraj care concureaza pentru Trofeul Festivalului in valoare de 10.000 USD, precum si juriile internationale ale celor 3 sectiuni competitionale, vor fi anuntate pe data de 1 august.

Tags: