Anonymous a scos în stradă milioane de oameni din întreaga lume

De: Marian Andrei / 06.11.2013, 11:30
Anonymous a scos în stradă milioane de oameni din întreaga lume
Milioane de oameni din întreaga lume au ieșit ieri în stradă și au protestat față de corupția din guverne și față de lăcomia marilor corporații. Mitingurile au fost organizate de gruparea Anonymous, celebră pentru atacurile informatice asupra unor site-uri importante din întreaga lume.

Membrii grupării au declarat 5 noiembrie drept ziua „Marșului celor un milion de măști”, în amintirea lui Guy Fawkes – insurgentul care, în 1605, a încercat să arunce în aer clădirea Parlamentului de la Londra.

Meteo în București și în alte orașe pe vremea.apropo.ro

Cu fețele acoperite, mii de oameni au mărșăluit la Washington prin fața clădirii Congresului american, până la Casa Albă. Manifestanții au purtat pancarte cu sloganuri împotriva guvernelor și corporațiilor, pe care le acuză de încălcarea drepturilor omului.

„Nu le pasă de noi ce gândim noi, oamenii simpli. Este timpul să punem capăt acestui lucru. Este timpul să pornim o revoluție”, au spus cei prezenți.

„Ceea ce m-a adus aici în mod special este spionajul practicat de NSA asupra cetățenilor americani. Americanii și oamenii din întreaga lume sunt tratați de parcă ar fi suspecți”, a explicat unul dintre participanți.

La Londra, sute de oameni s-au adunat în apropiere de Big Ben. În semn de protest față de politicile duse de guvernul conservator condus de David Cameron, manifestanții au făcut un foc de tabără cu ajutorul facturilor de electricitate. Printre manifestanți care au mărșăluit prin centrul Londrei s-a numărat și celebrul actor Russel Brand.

Mii de oameni au protestat și la Manila, în Filipine. Polițiștii au blocat pentru scurt timp marșul, dar apoi le-au permis protestatarilor să ajungă în apropierea Casei Reprezentanților. Mișcări similare au avut loc și în Olanda, la Amsterdam, precum și în Australia, la Brisbane.

Un miting de solidaritate cu militanții Anonymous a fost organizat și la București. Participanții s-au strâns mai întâi în Piața Constituției, apoi au pornit spre Piața Universității, unde s-au oprit pe peluza din fața Teatrului Național.