Anorexia ar putea fi ereditara

Apropo.ro / 08.03.2006, 13:59
Anorexia ar putea fi ereditara
Moștenirea genetica ar putea juca un rol important în declanșarea anorexiei, frica exagerata de îngrașare care le determina pe unele tinere sa se înfometeze, câteodata pâna la moarte, a indicat o echipa de cercetatori, luni, transmite Reuters. Un studiu asupra gemenilor din

Moștenirea genetica ar putea juca un rol important în declanșarea anorexiei, frica exagerata de îngrașare care le determina pe unele tinere sa se înfometeze, câteodata pâna la moarte, a indicat o echipa de cercetatori, luni, transmite Reuters.

Un studiu asupra gemenilor din Suedia arata ca 56% din riscul de a dezvolta un dezechilibru de alimentație se bazeaza pe istoria familiala, se arata în raportul cercetatorilor de la Universitatea Carolina de Nord. Alți factori nespecificați declanșeaza aceste probleme în 44% din cazuri, se mai arata în studiu.

Anorexia îi determina pe cei care sufera de aceasta afecțiune sa se teama excesiv de îngrașare și sa arate aversiune fața de mâncare și are cea mai mare rata a mortalitații dintre toate bolile mentale.

„Anorexia este o afecțiune psihiatrica, moderat ereditara, care poate fi prezisa de prezența nevrotismului”, caracterizat prin respect de sine scazut, instabilitate emoționala și sentimente de vinovație, anxietate, depresie, se arata în studiu.

Cercetarea a fost realizata pe o baza de date provenita de la peste 31.000 de gemeni din Suedia, nascuți între 1935 și 1985, ai caror indici de sanatate au fost monitorizați pe mai multe planuri. Cercetatorii au descoperit ca 1,2% dintre femeile din grup și mai puțin de 1% dintre barbați, sufereau de anorexie.

Mediafax