Antrenarea memoriei

Apropo.ro / 19.09.2006, 15:47
Antrenarea memoriei
"Îmi sta pe vârful limbii", "Unde ar putea fi cheile mele?": cine n-a fost niciodata chinuit de un lapsus? Când este momentul sa ne îngrijoram din cauza acestora? Memoria funcționeaza ca un computer complex care administreaza o mare cantitate de informații. Procesul memorizarii

„Îmi sta pe vârful limbii”, „Unde ar putea fi cheile mele?”: cine n-a fost niciodata chinuit de un lapsus? Când este momentul sa ne îngrijoram din cauza acestora?

Memoria funcționeaza ca un computer complex care administreaza o mare cantitate de informații. Procesul memorizarii implica trei etape: învațarea, stocarea și reactualizarea. Informațiile sunt stocate pe doua niveluri.

Primul nivel este memoria de scurta durata. Ea nu poate conține decât un numar limitat de informații și nu este reactualizabila decât o perioada foarte scurta de timp. De exemplu, memorizarea unui numar de telefon pe care sa-l formezi imediat face apel la memoria de scurta durata.

Al doilea nivel este memoria de lunga durata. Capacitatea de stocare este, în principiu, nelimitata și cu cât știți mai bine sa o utilizați cu atât ea poate conține mai multe informații.

Cum se poate antrena memoria?
1. Antrenați creierul zilnic
– Nu este vorba doar de a face exerciții de memorare cotidiene. Nu, obiectivul este sa ramâneți activ cât mai mult timp posibil menținând o viața sociala și intelectuala: citiți, distrați-va, rezolvați cuvinte încrucișate, jucați carți, învațați o limba strainaÂ… Puteți face, de asemenea, exerciții: încercați sa rețineți liste de cuvinte, numere de telefon sau poeme.

2. Mențineți o buna igiena de viața – Exercițiile fizice, mai ales mersul pe jos, favorizeaza oxigenarea creierului. Adoptați o alimentație echilibrata, bogata în pește, fructe și legume. Acestea conțin elemente indispensabile pentru memorie. De altfel, studiile recente demonstreaza ca fumatul marește riscul de apariție a maladiei Alzheimer.

Tulburarile de memorie
Exista doua tipuri de tulburari de memorie: lapsusul și amnezia. Amnezia poate fi de scurta sau de lunga durata și poate afecta memoria pe termen scurt sau cea pe termen lung. Amneziile de scurta durata pot aparea în urma unui traumatism cranian. În aceste condiții este posibil ca pacientul sa nu-și aduca aminte de zilele care au precedat accidentul.

Afecțiunile principale care stau la originea amneziilor pe termen lung sunt maladiile neurodegenerative, precum maladia Alzheimer, accidentele cerebrale-vasculare, anumite boli psihice etc.

În ceea ce privește lapsusul, acesta apare, de obicei, în mod izolat și nu este grav. Frecvența lapsusurilor crește în perioadele de stres (de exemplu, în perioada examenelor), din cauza oboselii, din cauza administrarii anumitor medicamente (somnifere, tranchilizante) și o data cu înaintarea în vârsta. Imbatrânirea are drept consecința o mai proasta irigare cu sânge și oxigenare a zonelor din creier asociate capacitații de memorare.

Tulburarile de memorie nu trebuie neglijate. Maladia Alzheimer începe prin tulburari de memorie, în general asociate cu dificultați de exprimare și orientare în spațiu. La apariția acestor simptome este indicat sa vorbiți cu medicul dumneavoastra.