Antrenorul de Fitness, Florin Cujbă, explică „The Language of Fitness” la Wellness Festival

De: Cristiana Trifu / 30.09.2018, 10:19
Antrenorul de Fitness, Florin Cujbă, explică „The Language of Fitness” la Wellness Festival
În perioada 28-30 septembrie, la ARCUB, Hanul Gabroveni, de pe strada Lipscani nr. 84 va avea loc cea de-a doua ediţie a Wellness Festival, care îşi propune să ofere participanţilor experienţe interesante, în cadrul unor programe susţinute de unii dintre cei mai importanţi traineri români şi internaţionali.

Dezvoltat în jurul a 5 piloni principali – nutriţie, lifestyle, personal care, fitness şi tehnologie aplicată acestora – evenimentul aduce împreună experienţa a 15 instructori şi traineri atât din România, cât şi din afara ţării, specializaţi în diferite şcoli de Yoga, în Pilates, Posturologie, Ayurveda, Capoeira, Gyrokinesis. Printre aceştia se numără Julio Papi, Dr. Ravi Kumar Dowluru, Lucrezia Caricola, Christiane Reiter, Carlos L’Abbate, Dimi Butilcă, Avisek Majumdar, Florin Cujbă, Monica Petrică, Denis Dochioiu, Tiberiu Vintiloiu, Ovidiu Atanasiu, Dan Dumitrescu, Mircea Nicoară.

Care sunt aspectele pe care le va aduce în discuţie Florin Cujbă la Wellness Festival, de ce este necesar să avem un stil de viaţă cât mai echilibrat, cu o atenţie sporită către mişcare şi o nutriţie sănătoasă, dar şi câteva sfaturi despre cum să integrăm fitnesul în cotidianul unei vieţi obişnuite, în interviul de mai jos:

Florin, vei fi speaker la evenimentul de wellbeing, Wellness Festival. Despre ce anume le vei vorbi celor prezenţi?
Da, voi fi speaker. De 8 ani sunt speaker la diferite evenimente anuale ce au legătura cu Fitness şi stil de viata echilibrat. La WELLNESS Festival vreau să trag un semnal de alarmă şi să separ slăbirea de fitness. Fitness nu înseamnă a slăbi. Fitness este o ramură importantă a arborelui WELLNESS şi trebuie să înţelegem rolul ei. În acest weekend vreau să vorbesc despre acest subiect. Cum ne ajută fitness şi ce aşteptări să avem de la această ramură.

În ce s-ar traduce „The Language of Fitness”?

Fitness la fel ca WELLNESS are o traducere.
WELL-NESS = stare de bine
FIT-ness = Frecvenţă, Intensitate, Tip de antrenament
Vă aştept să vorbim despre definiţia acestor principii, rolul acestora şi să adăugăm o componentă, încă o literă la FIT-T = timpul, singura resursă ce nu poate fi recuperată, dar atât de importantă – Time management

Eşti preocupat de o viaţă sănătoasă care presupune nu doar grijă la nutriţie, în general, ci şi multă mişcare şi exerciţii fizice. Tu cum ai descoperit acest stil de viaţă?

La vârsta de 4 ani am început să practic Judo. Până la vârsta de 26 de ani, nu m-am oprit din a practica Judo, iar în paralel am început Fitness de la vârsta de 22 de ani. Nu este o descoperire, este prezentă mişcarea de când mă ştiu. Nu poţi face mişcare fără alimentaţie sănătoasă, nu poţi face mişcare fără odihnă şi aşa mai departe. Toate se leagă. Practic nu exista ieşire către un alt stil de viata.


Omul modern are tot mai puţin timp liber; de cele mai multe ori mănâncă haotic şi nu mai are timp pentru mişcare. Ce sfaturi concrete i-ai da unui om foarte ocupat, dar totuşi preocupat de mişcare şi alimentaţie sănătoasă?

Tinereţea ne păcăleşte. Putem! Suntem plini de viaţă, de energie, de vise mari, de proiecte peste proiecte şi asta ne consumă “bateria”. Un telefon când rămâne fără baterie îl băgăm la încărcat. Asta trebuie să facem şi cu organismul. Când eşti obosit caută „priza”, pentru a te reîncărca. Somnul nu rezolvă toată situaţia, asa cum telefonul are nevoie de cablu de alimentare pentru a încarcă bateria. Somnul este priza, mişcarea şi alimentaţia sunt cablul de alimentare.

Ce alte sporturi mai faci, în afară de fitness?

Snowboard-ing în sezonul rece. În rest, Fitness este ceea ce fac cu drag şi fără încetare.

Faci şi yoga?

In prezent, nu. Mi-am propus, încă de acum 6 ani, să fac începând cu vârsta de 40 de ani.

Ce metode de relaxare găseşti atunci când eşti foarte obisit fizic şi psihic?

Mă separ de mulţime şi încep a mă reorganiza. Planurile, în general, mă remontează şi mă reactivează