Anul scolar incepe la timp, dar cu sacrificii pentru profesori

De: Marian Andrei / 02.09.2009, 13:19
Anul scolar incepe la timp, dar cu sacrificii pentru profesori
Profesorii trebuie sa renunte la sporuri, crede ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu

Anul scolar va incepe la timp, insa profesorii vor fi nevoiti sa renunte la mai multe sporuri precum fondul de premiere de 2%, salariul de merit si sporul pentru mediul rural. Acestea sunt solutiile care se intrevad in urma negocierilor purtate de catre ministrul Educatiei si liderii federatiilor sindicale din invatamant. „Ar fi fost foarte greu sa reducem cu zece zile anul scolar si ar fi fost o mare paguba pentru invatamant. Am incercat sa gasim solutii pentru acoperirea contravalorii celor zece zile, iar pentru noua dintre acestea am gasit”, a precizat sefa invatamantului la finalul discutiilor.

Pe langa blocarea banilor suplimentari pe care profesorii ar fi trebuit sa ii primeasca, solutiile mai vizeaza si revenirea la norma de 18 ore pentru profesorii care au o vechime mai mare de 25 de ani. Aceasta dupa ce, initial, norma fusese redusa la 16 ore pe saptamana. Practic, prin cele doua ore ce vor fi reintroduse in orarul profesorilor, statul ar urma sa economiseasca alte sume de bani prin faptul ca nu va fi nevoit sa angajeze alte cadre didactice. De asemenea, propunerile ministerului se refera si la anumite zile libere pe care profesorii vor fi nevoiti sa le ia, neajungandu-se inca la o decizie clara in acest sens.

Cum era de asteptat, sindicatele nu au primit prea bine anuntul ministrului, dar au dat asigurari ca anul scolar va incepe la timp. „Ministerul vine cu tot felul de inventii care starnesc rasul. Ar urma sa se ia bani de la cei care au anumite avantaje pentru a acoperi gaura de la buget. Suntem nemultumiti, insa nu putem preciza inca ce vom face. Trebuie sa ne consultam mai intai cu colegii din teritoriu”, a declarat Constantin Ciosu, secretarul general al Federatiei Educatiei Nationale.

Citeste mai mult despre solutiile propuse de ministerul Educatiei pentru a nu se intarzia inceperea anului scolar, pe gandul.info.