Anunţ şocant făcut de BNR după prăbuşirea leului! Cu cât a scăzut rezerva de euro a Băncii Naţionale

Apropo.ro / 02.12.2019, 18:05
Anunţ şocant făcut de BNR după prăbuşirea leului! Cu cât a scăzut rezerva de euro a Băncii Naţionale
Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României (BNR) au scăzut cu 1.091 milioane de euro în noiembrie, pe fondul luptei împotriva deprecierii monedei naţionale, arată datele publicate luni de BNR.

„La 30 noiembrie 2019, rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la nivelul de 33.817 milioane euro, faţă de 34.908 milioane euro la 31 octombrie 2019„, transmite BNR.

În cursul lunii noiembrie au avut loc intrări de 1.891 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice (inclusiv sumele rezultate din emisiunile de obligaţiuni pe piata internă în valoare nominală totală de 671 milioane euro), alimentarea contului Comisiei Europene şi altele.

Totodată, au fost ieşiri de 2.982 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută (inclusiv rambursarea emisiunii de obligaţiuni denominată în euro a Ministerului Finanţelor Publice, în sumă de 1.573 milioane euro) şi altele.

Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 4.411 milioane euro, mai arată banca naţională.

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 30 noiembrie 2019 au fost de 38.228 milioane euro, faţă de 39.400 milioane euro la 31 octombrie 2019.

Plăţile scadente în luna decembrie 2019 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează circa 151 milioane euro.

De menţionat că într-o eventuală intervenţie în piaţa valutară pentru apărarea leului, banca centrală rămâne cu echivalentul în lei a sumei cu care a intervenit în piaţă pentru a vinde euro.

„Aceşti bani (n.r. lei din intervenţie) nu se mai regăsesc în contul de rezervă ci în alte conturi„, după cum a spus pentru MEDIAFAX Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR.

  • Leul s-a apreciat uşor în raport cu moneda euro luni, câştigând 0,04 bani, fiind cotat de către Banca Naţională a României (BNR) la 4,7777 lei, sub valoarea de vineri, de 4,7781 lei, precum şi sub cea de joi, de 4,7788, când BNR a intervenit în piaţă după ce cursul a ajuns la 4,8 lei pentru un euro.
  • În ultimele patru săptămâni leul şi-a accentuat tendinţa de depreciere demarată în septembrie în raport cu moneda unică europeană, atingând noi minime istorice atât pe interbancar cât şi pe piaţa valutară unde joacă şi bancheri de investiţii cu activităţi internaţionale.
  • Precedentul minim istoric a fost atins joi, 21 noiembrie, la 4,7808 lei/euro.

sursa: MEDIAFAX