Apelurile americanilor la castitate nu sînt eficiente

Apropo.ro / 11.03.2004, 17:11
Apelurile americanilor la castitate nu sînt eficiente
Apelurile la amînarea începerii vieții sexuale pîna dupa casatorie, mijloc de combatere a bolilor cu transmitere sexuala favorizat de autoritațile și biserca americana, nu par sa fie eficiente, informeaza AFP, citînd un studiu publicat miercuri. Majoritatea

Apelurile la amînarea începerii vieții sexuale pîna dupa casatorie, mijloc de combatere a bolilor cu transmitere sexuala favorizat de autoritațile și biserca americana, nu par sa fie eficiente, informeaza AFP, citînd un studiu publicat miercuri.

Majoritatea adolescenților care își propun sa nu aiba activitate sexuala decît dupa casatorie nu numai ca nu își respecta angajamentul, dar contracteaza boli cu transmitere sexuala în egala masura cu cei care nu și-au propus sa fie caști.

Facultatea de Sociologie din cadrul Universitații Columbia a monitorizat timp de opt ani un numar de 12.000 de adolescenți. 88% dintre cei care au promis sa nu aiba relații sexuale înainte de casatorie și-au încalcat promisiunea, arata Peter Bearman, decanul facultații.

În schimb, adolescenții care și-au propus sa fie caști și-au început viața sexuala în medie cu 18 luni mai tîrziu decît ceilalți, iar numarul partenerilor lor este mult mai mic. Totuși, majoritatea celor care și-au propus sa fie caști nu utilizeaza metode de protecție la primele raporturi, astfel ca numarul sarcinilor nedorite și al îmbolnavirilor este la fel de mare ca în cazul celorlalți adolescenți.

„În contextul american, curentul care favorizeaza abstinența ca modalitate de protecție creaza o situație în care nimeni nu este informat corect despre modalitațile prin care se poate face sex fara a risca îmbolnavirea sau sarcina”, a comentat sociologul.

Anual, în Statele Unite se înregistreaza 20 de milioane de pacienți cu boli transmise pe cale sexuala, iar 50% dintre aceștia sînt tineri cu vîrsta între 15 și 24 de ani, segment care nu reprezinta totuși decît un sfert din populația americana activa din punct de vedere sexual.

Potrivit responsabililor campaniei „Dragostea adevarata așteapta”, lansata de Biserica Baptista, din 1993 pîna în prezent, 2,4 milioane de tineri au semnat un angajament de castitate.

Mediafax