Aplicația android cu ajutorul căreia te lași de băut

De: Marian Andrei / 10.01.2013, 13:00
Aplicația android cu ajutorul căreia te lași de băut
Guvernul Scoției a lansat o controversată aplicație pentru smartphone-uri, Drinking Mirror, cu ajutorul căreia speră ca femeile scoțiene să se lase de băut.

Controversa nu este generată de utilitatea aplicației, ci de faptul că ea este destinată… femeilor, guvernul scoțian aplicând, din punctul de vedere al contestatarilor, un dublu standard: în timp ce statisticile oficiale arată că 38% dintre femei consumă mai mult alcool decât cantitatea „optimă”, alcoolismul la bărbați este inexistent.

Principiul de funcționare al aplicației este simplu: la inițializare ești invitat să-ți faci o poză a feței, după care ești întrebat ce cantitate de alcool consumi săptămânal. În funcție de răspuns, aplicația îți modifică trăsăturile feței după care afișează poza modificată, care potrivit autorilor îți arată cum vei arăta peste 10 ani. La cantități mici de alcool, de exemplu, obrajii vor fi mai rumeni și mai dolofani, în timp ce la cantități mari nasul va fi roșu iar fălcile lăsate.

Chiar dacă a fost lansată cu intenții bune, statisticile arătând că rata cirozei la femei s-a triplat în ultimii 20 de ani, criticii afirmă că ideea guvernului de a convinge femeile să nu mai bea prin invocarea rațiunilor cosmetice este o ipoteză periculoasă, care perpetuează stereotipurile și discriminările bazate pe sexul persoanelor.