Apocalipsa sau manipulare? Europa da faliment in doua saptamani!

Apropo.ro / 09.10.2011, 15:34
Apocalipsa sau manipulare? Europa da faliment in doua saptamani!
Robert Shapiro, un consilier al FMI, care, in trecut a fost consilier al presedintilor democrati Bill Clinton si Barack Obama, prezice prabusirea marilor banci europene, respectiv a zonei euro, in doua saptamani!

Singura solutie in viziune lui Shapiro, ar fi, evident, capitalizarea masiva a bancilor, adica, pomparea de sute de miliarde de euro de catre toate guvernele europene. Cum bani nu sunt, ar trebui tipariti (o masura in acest sens a fost adoptata de Marea Britanie, care a tiparit 75 de miliarde de lire sterline), ceea ce ar declansa o inflatie galopanta. Sau, va trebui pus la bataie aurul din rezervele de stat, ceea ce ar expune toata Uniunea la atacuri speculative.

Declaratia lui Shapiro ridica mari semne de intrebare in privinta intentiilor FMI, organism multinational care are de recuperat numeroase si masive imprumuturi de la state europene. Or, daca Uniunea se prabuseste intr-un marasm economic, sansele de respectare a angajamentelor de plata ale statelor membre devin nule.

Cu certitudine, mesajul lansat de consilierul FMI nu va avea darul de a calma pietele financiare; dimpotriva, va alimenta atacurile speculative, facand si mai dificila misiunea liderilor europeni.