Apocalipsul acum – versiune integrală

Apropo.ro / 18.02.2008, 00:00
Apocalipsul acum - versiune integrală
Lansat în 1979, “Apocalypse Now” s-a clasat rapid printre filmele de referinţă ale cinematografiei americane, printre premiile cîştigate numărîndu-se Palme d’or, Globul de aur şi Oscarul. În 2001, regizorul Francis Ford Coppola a mai făcut o versiune, “Apocalypse Now Redux” (care, în limba latină înseamnă “venit înapoi”), difuzată atît în cinematografe cît şi pe DVD.

Este vorba de versiunea extinsă, la care s-au adăugat 49 de scene, căzute la montaj în filmul iniţial, care au accentuat suprarealismul poveştii originale. Ideea de a reface montajul – care prima oară a durat doi ani – i-a venit lui Coppola după ce a ajuns la concluzia că varianta din ‘79 este prea insipidă pentru standardele de astăzi. Astfel, în 2001, regizorul a ignorat complet filmul iniţial, lucrînd cu materialul turnat ca şi cînd ar fi fost pentru prima oară. Producţia a întîmpinat numeroase probleme, mai ales la nivel de sunet, astfel că actori ca Martin Sheen sau Robert Duvall au fost rechemaţi în studio să-şi reînregistreze, din nou, replicile. Mai mult, scenele nou introduse aveau nevoie de muzică şi, din păcate, compozitorul Carmine Coppola murise în 1991.

Producătorii a trebuit să treacă în revistă vechile înregistrări şi compoziţii, iar coloana sonoră a fost creată pe computer. “Apocalypse Now Redux” a avut premiera la Cannes, în mai 2001 – fiind una dintre cele mai aşteptate producţii. Din difuzarea limitată în cinematografe, încasările au depăşit cu puţin 4,5 milioane dolari. Cît priveşte critica de specialitate, părerile au fost împărţite, însă totul se poate reduce la ideea lui Roger Ebert, renumit pentru editorialele sale din ziarul “Chicago Sun-Times”: “Lung sau scurt, redux sau nu, este unul dintre principalele evenimente ale vieţii mele de cinefil”.

Filmul săptămînii
vineri, 22.00, PRO CINEMA