Apocalipsul… acuș

Apropo.ro / 23.01.2006, 11:04
Apocalipsul... acuș
Draga domnu' Sam Mendes. Îți scriu pentru a-ți spune ca tocmai am vazut noul tau film, care se cheama "Jarhead", se bazeaza pe amintirile unui ex-pușcaș marin și e exact opusul celuilalt film despre Golf, anume "Three Kings". Nu-mi explic de ce l-am


Draga domnu’ Sam Mendes. Îți scriu pentru a-ți spune ca tocmai am vazut noul tau film, care se cheama „Jarhead”, se bazeaza pe amintirile unui ex-pușcaș marin și e exact opusul celuilalt film despre Golf, anume „Three Kings”. Nu-mi explic de ce l-am vazut, dar asta-i problema mea: eu nu-mi pot explica nici cum de e Bush președinte iar.

Domnu’ Mendes, e laudabil ca mata, ca englez, ai încercat un film apolitic deghizat în pamflet anti-yankeu, dar ți-a ieșit taman pe dos. Și oricum mi se pare cam indecent sa faci filmul asta în epoca pe care, vrem, nu vrem, o traim. Pe urma, e foarte frumos ca ți-a placut „Full Metal Jacket”, da’ te-ai gândit macar o clipa ca daca refaci întreg openingul cu ochii la Kubrick referința înceteaza sa mai fie referința și invita la comparații nefavorabile? Și daca tot suntem la subiect, draga domnu’ Mendes, am înțeles ca ți-a placut și „Apocalypse Now”, da’ orișicât… I-ai pus pe soldațeii aia sa se uite la film ca la meci (nice touch, admit), l-ai filmat pe Gyllenhall ca pe Martin Sheen, l-ai pus sa zica „Shit, I’m still in the desert” sau așa ceva, ai bagat Doors în boxe – ma tot întrebam de ce stau eu și ma uit la filmul tau, când aș putea sa-l revad pe celalalt?

Scumpe domnu’ Mendes, uita-te la „King Kong” sau „Munich” daca vrei sa vezi cum se citeaza subtil din Conrad/Coppola – nu-i frumos sa îndeși omului pumnul de pelicula pe gât, lasa-l sa respire. Sa gândeasca. OK, nu-i bine sa exagerezi nici cu lasatul asta – domnu’ Mendes, m-ai plictisit copios. M-am prins ca ideea era sa-mi arați un razboi inexistent, prin ochii și transpirația unor marines lobotomizați, dar eu, în sala, nu trebuia sa casc decât ochii, nu și gura. Și când ai vrut sa ma de-letargizezi, ai pus-o de un party craciunesc embarassant sau ai (re)filmat conștiincios și agale „Rondul de noapte”, dupa ce prima ora mi-ai zgâlțâit camera aia ca la balamuc? Și cu calu’ ce-ai avut? Domnu’ Mendes, filmu’ matale aduce grozav cu ocupația preferata a copchiilor aia din corturi, aia care începe cu mas și se termina cu turbare.

În încheiere, domnu’ Mendes, eu te-aș ruga sa lași filmele americane în grija alora care se pricep și te-aș sfatui sa te întorci la Anglia, sa-ți vezi de teatru sau de faivoclocuri. La revedere, drum bun!

Andrei Cretulescu

Tags: